Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Hägerland, universitetslektor i religionsvetenskap och teologi, berätta om hur man kan bli helgonförklarad. Foto: Reuters

15-åriga gamern Carlo helgonförklarad – så blir du ett helgon

Uppdaterad
Publicerad

En italiensk tonåring har blivit helgonförklarad efter påvens godkännande. Carlo Acutis var 15 år när han dog 2006 i leukemi. Han var känd för sitt gameande på nätet där han även spred sin tro till andra.

Men hur blir man egentligen helgonförklarad och vad är ett helgon?

Carlo Acutis har tidigare benämnts som ”internets helgon” och har nu officiellt blivit helgonförklarad – 18 år efter sin död. Han blir den första 90-talisten och millenniern som helgonförklarats.

Carlo tyckte om att spela tv-spel och ”streamade” det på internet samtidigt som han använde plattformen för att sprida sin katolska tro då han var djupt kristen. Redan som liten donerade han sin veckopeng till de fattiga i Milano.

Mirakel och helgonförklaring

För att kunna bli ett helgon måste det skett något som katolska kyrkan bedömer som ett mirakel, som i sig kan bevisa att denna person är ett helgon och därefter även förklaras som ett.

Carlo har enligt den katolska kyrkan utövat ett antal mirakel. Ett på en brasiliansk pojke som var född med en ringformad bukspottskörtel, vilket gjorde att han inte kunde behålla mat som han åt. Läkarna trodde inte att pojken skulle överleva på grund av att han var undernärd.

En vän till familjen, som var präst, läste om Carlo på internet och samlade sin församling som bad till Carlos för att pojken skulle tillfriskna. Det gjorde han – vilket familjen tackade bönerna för.

Så blir man ett helgon

Det är rätt ovanligt att människor från vår tid blir helgon på grund av hur lång processen är, menar Tobias Hägerland, universitetslektor i religionsvetenskap och teologi på Göteborgs universitet. Men det kan bli fler ”internethelgon” i framtiden.

– Vi kommer troligen att få se mer av denna typen av helgon som hänger på internet, spelar datorspel och som vi upplever som helt vanliga människor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.