Foto: Evan Vucci/AP/TT

16 delstater utmanar Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

16 delstater i USA stämmer USA:s president Donald Trump efter beslutet att utlysa nationellt nödläge för att få in pengar till att bygga en mur mot Mexiko. Frågan har aldrig tidigare prövats i domstol.

Handlingarna lämnades in till en distriktsdomstol i Kalifornien bara dagar efter att Donald Trump utlyste nödläget för att finansiera gränsförstärkningar mot Mexiko. Gruppen leds av Kaliforniens högste juridiske chef, motsvarande justitieminister, Xavier Becerra.

”Vi stämmer president Trump för att stoppa honom från att ensidigt råna skattebetalare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater”, säger han i ett uttalande.

De 16 stater som ställer sig bakom stämningen är Kalifornien, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon och Virginia. Alla utom Maryland har guvernörer från Demokraterna. Anmälningar har också gjorts av tre markägare i Texas och miljörättsorganisation.

Vita huset har hittills inte kommenterat stämningen.

Trumps ord i bevisningen

Enligt Becerra kommer man att använda Trumps egna ord som bevisning för att det inte rör sig om ett faktiskt nödläge. När Trump presenterade sin plan att utlysa nödläge sade han att det inte behövdes, men att han ville snabba på processen.

”Presidenten medger själv att nödläge inte behövs. De statliga myndigheternas egen data visar att det inte är något nödläge vid den södra gränsen som kräver bygget av en mur” står det i stämningsansökan.

Löfte i presidentvalet

Att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa immigranter var Trumps främsta vallöfte i kampanjen 2016. Vita huset försökte få igenom finansiering till muren i ett långdraget budgetbråk med demokraterna som innebar att delar av statsapparaten hölls stängd.

I torsdags gick Trump med på en budgetkompromiss utan den finansiering han önskade, och meddelade samtidigt att han utlyser nationellt nödläge för att få in pengarna från andra håll.

Tanken är att pengarna till muren ska tas från försvarsdepartementet, finansdepartementen och drogbekämpningen. Men hur begreppet nödläge ska definieras juridiskt har hittills aldrig prövats juridiskt.Frågan kan bli aktuell för Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.