Fallet Fritzl: Åren av skräck

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 april i fjol grips Josef Fritzl i Amstetten i Österrike. Det blir slutpunkten på ett skräckvälde som höll på i tre decennier.

1966

Josef och Rosemarie Fritzls dotter Elisabeth föds som barn nummer fyra i en syskonskara om sju barn.

Josef Fritzl

1977

Elva år gammal våldtas Elisabeth av sin far. Övergreppen ska sedan fortsätta år efter år.

1981-1982

Elisabeth rymmer hemifrån två gånger, men tvingas återvända hem sedan hennes far letat upp henne.

1984

Nyss fyllda 18 spärras Elisabeth in i ett underjordiskt rum, en bunker i källaren som Josef Fritzl byggt med byggnadsnämndens tillstånd. Ingången till bunkern döljs bakom en hylla. Allt tyder på att Josef Fritzl under lång tid planerat att göra dottern till slav. Arbetet med källarrummet inleddes redan 1981-1982 enligt Josef Fritzls egna uppgifter.

Elisabeth tvingas också skriva ett brev som ger sken av att hon rymt. Hon skriver att föräldrarna ska sluta leta efter henne.

1989

Elisabeth föder sin första dotter Kerstin. Detta efter att ha fått missfall tidigare. Trots att motsatsen är vanlig vid sexuella övergrepp knyter Elisabeth an till barnet och vårdar Kerstin.

1990

Övergreppen fortsätter hela tiden, ofta varannan dag. Drygt ett år efter Kerstins födelse föder Elisabeth sitt andra barn, sonen Stefan.

1992

Elisabeth får sitt tredje barn, Lisa.

1993

Lisa lämnas i en pappkartong utanför Josef och Rosemarie Fritzls hus. I kartongen ligger ett brev som Josef förfalskat. I brevet ber Elisabeth föräldrarna att ta hand om hennes barn. Hon skriver att hon gått med i en sekt.

1994

Elisabeth föder dottern Monika. Även hon lämnas utanför Fritzls dörr. Elisabeth tvingas spela in ett kort meddelande som Josef spelar upp i ett telefonsamtal till hustrun. Rosemarie Fritzl blir dock misstänksam och frågar sig hur dottern kan kunna familjens nya hemliga telefonnummer. Hon ringer polisen, men det leder inte till någonting.

1996

Elisabeth föder tvillingar. Ett av barnen, Michael, dör och Josef Fritzl bränner liket i fastighetens värmepanna. Den andre nyfödde, Alexander, överlever.

1997

Efter 15 månader i källaren lämnas även Alexander utanför Fritzls dörr.

2002

Elisabeth föder Felix. Han får stanna i källaren. Josef Fritzl anser att hustrun Rosemarie är för gammal för att ta hand om fler spädbarn. Under alla år uppfostrar Elisabeth sina barn i källaren och försöker ge dem grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och matematik.

2008

Den äldsta dottern Kerstin blir svårt sjuk. De krampanfall hon haft sedan födseln förvärras och den 19 april efter att hon blivit medvetslös ger Josef Fritzl med sig och Kerstin förs till sjukhus.

På sjukhusets inrådan efterlyses Elisabeth för att få hjälp med diagnosen av Kerstin.

Den 21 april åker polisen hem till Josef och Rosemarie Fritzls hem för att ta DNA-prov på alla familjemedlemmar för att underlätta spårandet av Kerstins pappa. Alla utom Josef Fritzl lämnar DNA-prov. Josef Fritzls vägran gör poliserna misstänksamma.

Samma dag vädjar en läkare i tv att Kerstins mor ska ge sig till känna. Elisabeth ser läkarens vädjan på en tv i sitt källarrum. Vad som händer de närmaste dagarna är oklart. Kanske ger Elisabeths vädjan till sin far resultat eller så inser han självmant att det liv han inrättat inte längre kan fortsätta.

Den 25 april friges Elisabeth, 42, Stefan, 18, och Felix, 5. Josef Fritzl säger till sin fru att Elizabeth självmant valt att komma hem. Under ett besök hos Kerstin på sjukhuset hämtas Elisabeth av polisen och den vidriga sanningen om de 24 åren i källaren börjar komma fram.

Den 27 april grips Josef Fritzl. Källarrummet upptäcks och alla barn tas om hand och får psykologhjälp.

Den 11 november åtalas Josef Fritzl för bland annat mord, våldtäkt, slaveri och incest.

2009

Den 16 mars inleds rättegången mot Josef Fritzl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josef Fritzl

Mer i ämnet