-Jag kan bara säga att det var en fantastisk upplevelse komma till vallokalerna i dag. Redan tidigt i morse vid sjutiden ringlade köerna långa, säger Christian Catomeris, SVT:s utsände i Tunisien.
Vad säger människor du pratat med under dagen?
-Det är mycket starka känslor och en avspänd stämning. Man är lugna, men allvarliga. Jag har träffat vuxna människor som berättat att de aldrig röstat förut och att de nu är stolta när de för första gången får rösta i ett fritt demokratiskt val.
Har du sett några officiella prognoser ännu?
-Nej. Man får tänka på att Tunisien nu befinner sig i en unik situation eftersom man inte kan göra prognoser och jämföra med tidigare val. Därför är det här ett väldigt spännande val på grund av ovissheten.
Så det är ingen som firar ännu?
-Nej, ingen firar än, men det kommer att bli en lång natt. Många människor vill sitta uppe och kolla vad som händer. Det kommer säkert några lokala rapporter under natten. Kanske inte via tv, men säkerligen via sociala medier.
Valkommissionens ordförande Kamel Jendoubi har konstaterat att valdeltagandet varit mycket högt, i genomsnitt närmare 70 procent. Kamel Jendoubi meddelade också att det officiella valresultatet offentliggörs på tisdag.
Demokrativåg
Inför det historiska valet fanns flera tecken på att demokrativågen fått fäste.
Övergångspresidenten Foued Mebazaa meddelade att han kommer att avgå när röstningen är genomförd, för att därmed bana väg för en ny demokratisk tradition i det nordafrikanska landet som länge styrdes med hård hand av dåvarande presidenten Zine el Abidine Ben Ali.
I det tunisiska valet utses en konstituerande församling: 217 personer väljs med uppdraget att ta fram en ny konstitution och bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till det att verkliga parlamentsval kan hållas, sannolikt någon gång under 2012.
Starkt islamistparti
Opinionsmätningarna inför valet visade att landets islamistparti väntas göra bra ifrån sig. Det tidigare förbjudna islamistpartiet al-Nahda (Ennahda) beräknades få omkring 30 procent av rösterna, närmast följt av vänsterpartierna PDP, FDTL och CPR. Floran är stor med över 100 deltagande partier.
Många av diskussionerna inför valet har handlat om vad islamisterna egentligen vill, även om partiet gärna kallar sig modernt och redo för samförstånd.
Ennahda, som förbjöds under Ben Ali som nu befinner sig i exil i Saudiarabien, väntas få de flesta rösterna. Men troligen inte tillräckligt för att få egen majoritet.
Landets elit befarar att ett starkt Ennahda kan komma att utgöra ett hot mot sekulära värderingar.
Tunisien
Tunisien har runt tio miljoner invånare och är till ytan stort som Svealand och Götaland tillsammans. Landet ligger vid Medelhavet, mellan Algeriet och Libyen.
Omkring 7,2 miljoner är röstberättigade.
Efter att ha styrts av president Zine el Abidine Ben Ali sedan 1987 väcktes folks missnöje i vintras sedan en ung man, Mohammed Bouazizi, tänt eld på sig själv i protest mot det korrupta och auktoritära styret.
Bouazizi avled den 4 januari och bara tio dagar senare hade de folkliga protesterna vuxit så pass att Ben Ali såg sig tvungen att fly landet.
Händelsen inspirerade den utveckling som sedan dess fortsatt i bland annat Egypten, Libyen, Jemen, Bahrain och Syrien.
TT
Valet
I det tunisiska valet utses en konstituerande församling: 217 personer väljs med uppdraget att ta fram en ny konstitution.
Det ska också bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till det att verkliga parlamentsval kan hållas, sannolikt någon gång under 2012.
TT