En brandman vid utbrända bilar utanför staden Paradise, som härjats svårt av eden. Foto: Josh Edelson/AFP/TT

25 döda i bränderna i Kalifornien – hundratals saknas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 personer har hittills mist livet i några av de dödligaste bränderna som drabbat den amerikanska delstaten Kalifornien. Bränderna väntas fortsätta rasa under resten av helgen och är fortfarande inte under kontroll.

Brandmännen som bekämpar bränderna i Kalifornien fick på lördagen en paus när vindarna som underlättat eldspridningen avtog, men på söndag väntas det åter bli blåsigt.

Branden i norra delen av delstaten har skördat 23 människoliv. Staden Paradise med 27 000 invånare är helt nedbrunnen och fem team är ute och söker efter skadade och döda. I en del fall är de enda kvarlevorna man har kunnat hitta benfragment, säger Kory Honea, sheriff i Butte County, enligt nyhetsbyrån AP.

En övergiven skolbuss i Paradise, Kalifornien. Foto: Josh Edelson/TT

Anhöriga uppmanas lämna dna

Alla offer har ännu inte kunnat identifieras och man vet inte om de finns med på den 110 personer långa listan över saknade. Kory Honea uppmanar anhöriga till de saknade att komma till myndigheterna för att lämna dna-prover och på så sätt underlätta identifieringsarbetet.

81-årige Jan MacGregor som bott i Paradise sedan 1939 är en av dem som inte längre har ett hem att återvända till, sedan hans hus helt brunnit ned under helgen. Det enda som finns kvar är avloppsrör och ett kassaskåp, säger han.

– Vi har vetat att Paradise är i farozonen för bränderna. De har kommit till stadsgränsen tidigare men inte på det här sättet, säger han till AP.

En spiraltrappa är allt som är kvar av ett hem i staden Paradise. Foto: John Locher/TT

Två döda i södra Kalifornien

I den södra delen rasar två bränder, en större och en mindre. I Malibu har två människor hittats döda på en uppfart. De flesta byggnader runtomkring dem hade brunnit ned, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Branden, med 25 döda hittills, är den tredje dödligaste i Kaliforniens historia, enligt AP. 6 700 byggnader, de flesta bostäder, har förstörts. Totalt har drygt 200 000 människor i delstaten tvingats lämna sitt hem.

Enligt uppgifter från den amerikanska regeringen är två tredjedelar av Kalifornien ovanligt torra, efter en omfattande, femårig torka i delstaten som tog slut 2017.

Råddjur i vad som är kvar av staden Paradise som grundades på 1800-talet. Foto: Noah Berger/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.