SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Till vänster: IS-medlemmars familjemedlemmar i lägret i byn Baghuz. Foto: SVT/TT

3 000 IS-anhängare lämnade på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet IS-anhängare som överlämnar sig till de kurdiska SDF-styrkorna ökar. Inom ett dygn hade nära 3 000 personer överlämnat sig, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

IS-anhängare som hållit till i staden Baghouz i sydöstra Syrien ska nu föras till en annan del av det område som hålls av de kurdiska styrkorna.

Offensiven mot det lilla område som IS fortfarande håller i regionen återupptogs under söndagen sedan tusentals kvinnliga IS-anhängare och barn evakuerats från området.

Lägret kaotiskt

SVT har besökt uppsamlingslägret al-Hol dit IS-medlemmars kvinnor och barn förs. För några månader sedan hade lägret 9 000 invånare, nu lever 65 000 människor där.

Majoriteten av de som kommer till lägret är anhöriga till IS-medlemmar som flytt, menar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

– De som kommer nu är till 90 procent kvinnor och barn. De har flyttat under en lång tid, säger hon.

Oviss framtid

Vad som kommer att hända med de som överlämnat sig själva är ännu oklart. När riksdagen tidigare i veckan debatterade hur Sverige ska hantera IS-återvändare menade flera parter att regeringen agerat för långsamt för att få fram relevant lagstiftning.

Enligt Stina Blomgren hoppas SDF-styrkorna att varje enskilt land ska ta hand om sina medborgare och ställa dessa inför rätta.

– Framtiden för dessa människor är väldigt oklar. SDF-styrkorna som håller IS-medlemmar och deras anhöriga i lägret uppger att man inte har kapacitet att hålla dem kvar. Istället vill man att hemländerna själva ska ta hand om dessa personer, säger hon.

Hon tillägger att oron för IS-dåd är lika stor i Syrien och Irak som i Västvärlden.

– Det finns samma oro i Syrien och Irak som det finns i Sverige, vad gäller eventuella framtida attacker från IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.