Dagarna efter dådet i Oslo samlades människor för att lägga blommor vid platsen. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

30 års fängelse för terrordådet i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

En man döms till 30 års fängelse för grovt terrorbrott efter skjutningen mot två barer i Oslo 2022, rapporterar norska medier. Två män dödades och nio personer skadades i skjutningen.

Oslos prideparad som skulle arrangeras dagen därpå ställdes in.

Det var under natten till lördagen den 25 juni för två år sedan som en man öppnade eld mot gäster på en bar i centrala Oslo. Sedan gick han vidare till en populär gaybar och fortsatte att skjuta. Två män i 50- och 60-årsåldern dödades och flera skadade fick vårdas på sjukhus.

Oslos pridefestival hade arrangerats under veckan för dådet och lördagens planerade prideparad ställdes in av säkerhetsskäl. Trots avrådan tågade en spontan parad med ett hundratal personer genom huvudstaden.

Zaniar Matapour i rättssal 250 i Oslo tingsrätt under rättegången. I förgrunden syns Matapours försvarsadvokat Marius Dietrichson. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Den nu dömde 45-årige Zaniar Matapour greps strax efter dådet. Enligt åklagaren hade han svurit trohet till terrorrörelsen IS före skjutningen, vilket han nekat till. Norska säkerhetspolisen har känt till honom sedan 2015 och redan då fanns misstankar om radikalisering.

Minst 560 människor befann sig i området där Matapour öppnade eld. 266 av dem har räknats som målsägande. Målsägandebiträdena har yrkat på närmare 90 miljoner i skadestånd.

Zaniar Matapour som är norsk medborgare med iranskt ursprung är enligt rättshandlingar tidigare diagnostiserad med paranoid schizofreni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så rörde sig den misstänkte gärningsmannen – SVT:s besökte bargatan där dådet skedde. Foto: SVT/Terje Pedersen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.