– Den orättvisa blodsutgjutelsen av denna förtryckta martyr kommer utan tvekan att få effekter och gudomlig hämnd väntar saudiarabiska politiker, säger ayatolla Ali Khamenei Foto: TT

40 gripna i protest mot avrättning

Uppdaterad
Publicerad

Efter de hätska reaktionerna på Saudiarabiens avrättning av regimkritikern Nimr al-Nimr återstår att se vilken väg Iran tar. Varningar om ”gudomlig hämnd” talar för ytterligare aktioner, men reaktionerna från omvärlden kan påverka, tror en expert.

Iranska demonstranter har stormat den saudiska ambassaden i Teheran och landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, säger att ”gudomlig hämnd” väntar rivalen Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr.

– Den orättvisa blodsutgjutelsen av denna förtryckta martyr kommer utan tvekan att få effekter och gudomlig hämnd väntar saudiarabiska politiker, säger ayatolla Ali Khamenei i statlig tv.

Massavrättning i Saudiarabien

Ett 40-tal personer har gripits i samband med stormningen av ambassaden, där möbler slogs sönder och flera bränder startades innan polisen tog kontroll över situationen.

”Ska dömas”

Samtidigt manar det iranska utrikesdepartementet till lugn.

Irans president Hassan Rouhani fördömmer även han avrättningen av Nimr al-Nimr, som han menar strider mot mänskliga rättigheter och islamiska värderingar.

Rouhani säger också att de som stormat Saudiarabiens ambassad i Teheran måste identifieras och dömas. Han kallar attackerna ”fullständigt oförsvarliga” och de som utfört dem för kriminella och radikala.

Väntar konkret åtgärd

Enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi kan varningen för ”gudomlig hämnd” vara ett tecken på att Iran kommer att vida någon konkret åtgärd som svar på avrättningen.

Vad det skulle kunna handla om är dock svårt att säga, men han tror att Jemen – där Saudiarabien leder en allians som flygbombar Iranstödda rebeller – skulle kunna bli skådeplats för en hämndaktion.

– I och med att man skrikit så högt kommer nog något mer att hända. Kanske en upprepning av det som hände för några månader sedan när Huthirebellerna genomförde en raketattack mot en bas där ett 40-tal saudiska, bahrainska och emiratiska officerare och soldater dödades, säger Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Trots allt bedömer Mohammad Fazlhashemi att reaktionerna efter avrättningen har hållit sig ”inom rimliga ramar”. Och även om det eskalerar är varken Saudiarabien eller Iran intresserade av ett fullskaligt krig, enligt honom.

– Men det här kan bli ett tillfälle där proxykriget (krig genom ombud) i Jemen kan intensifieras och fortsätta i ännu större skala. Där finns risken, men det återstår att se, säger han.

Framstående regimkritiker

Nimr al-Nimr var en av fyra shiamuslimer som avrättades i lördags i Saudiarabien, anklagade för delaktighet i regimkritiska aktioner under den så kallade arabiska vårens demonstrationer 2011.

Ytterligare 43 personer avrättades som straff för en serie attacker som ska ha utförts av den militanta extremiströrelsen al-Qaida 2003-2006.

EU:s utrikeschef, Federica Mogherini, är också bekymrad efter avrättningarna, särskilt över fallet al-Nimr. Hon talar både om hur fri- och rättigheter hanteras i Saudiarabien och de ”farliga konsekvenser” det kan få i regionen. Från USA:s regering och Tysklands utrikesdepartement kommer liknande kritik.

Fakta: Nimr al-Nimr

  • 56-årige Nimr al-Nimr kom från östra Saudiarabien. Han har setts som en av de mest högljudda kritikerna mot regimen i Saudiarabien och har krävt att val ska hållas i landet.
  • Enligt analytiker var han noga med att inte uppmana till våld och innan han greps sade han till BBC att han trodde på ordets makt, snarare än på vapen.
  • Förra året avrättades minst 157 människor i Saudiarabien, en markant ökning från 2014 då motsvarande siffra var 90.

Källa: Reuters, The Independent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massavrättning i Saudiarabien

Mer i ämnet