• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett fartyg i nöd med hundratals människor ombord har setts till mellan Grekland och Malta. Foto: AP

Hjälpinsats för 1 200 nödställda migranter i Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Italiensk räddningstjänst har ryckt ut för att undsätta två fiskefartyg i sjönöd med sammanlagt 1 200 migranter ombord i Medelhavet. I försöken att undsätta dem deltar även flera handelsfartyg.

Larmet kom via den tyska frivilligorganisationen Sea Watch vars spaningsplan filmat den ena, troligen sjunkande båten, som beräknas ha 400 människor ombord.

”Båten tycks läcka och tar in vatten, de har slut på bränsle och dricksvatten ombord. Det finns många gravida kvinnor ombord samt 10 spädbarn”, lyder anropet från flygplanet.

Panik ombord

Personer ombord har larmat ett kontaktcentrum för nödställda migranter; enligt deras uppgifter följde kaptenen aldrig med fartyget, det råder panik ombord där flera behöver medicinsk hjälp. Fartyget ska ha lämnat hamnen i Tobruk, Libyen, någon gång under helgen.

Samtidigt befinner sig 800 andra migranter på en överlastad fiskebåt där räddningsinsatserna pågår under måndagkvällen.

Enligt Italiens inrikesdepartement har fler än 28 000 migranter tagit sig till landet i år, vilket är en kraftig ökning jämfört med samma period förra året.

Tidigare under måndagen kom besked om att minst fyra personer har drunknat och 20 saknas sedan ett annat migrantfartyg förlist på sin färd mellan Tunisien och Italien. 22 överlevande fördes till den italienska ön Lampedusa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.