Två arkeologer arbetar vid en utgrävning av en gravplats, där ett skelett delvis är synligt i jorden. En arkeolog har en pensel i handen och fokuserar på att rengöra skelettet, medan den andra arkeologen knäböjer och undersöker det noggrant. I bakgrunden syns en skottkärra och några verktyg spridda på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fem fingrar, fem tår” – se när vikingaskeletten grävs fram i Danmark. Foto: Reuters

50 vikingagravar hittade i Danmark – spåren leder till Sverige

Publicerad

Danska arkeologer har gjort en anmärkningsvärd upptäckt utanför Odense. Tätt intill varandra hittade man hela 50 vikingagravar – med nästintill helt kompletta skelett.

– De har fem fingrar, fem tår. Vanligtvis har vi tur om det finns två tänder kvar, säger utgrävningschefen Michael Borre Lundø.

Upptäckten av vikingagravarna drygt en halvmil utanför storstaden Odense var lite av en slump, skriver danska Videnskab. Ett elbolag tänkte dra kablar i marken i området, men innan arbetet drog igång kallade man in arkeologer från stadens museum för att undersöka jorden.

Att arkeologerna hann före grävmaskinerna visade sig vara tur. Det tillsynes anspråkslösa fältet visade sig nämligen vara en av de största gravplatser som någonsin hittats i regionen.

”Öppnar helt nya möjligheter”

Som inte det vore nog var skeletten också ovanligt välbevarade, vilket arkeologerna tror kan bero på en blandning fördelaktiga jordförhållanden och höga grundvattennivåer.

– Det öppnar upp för helt nya möjligheter och upptäckter. Kanske till och med för sådant som vi inte visste att vi ville veta, säger Michael Borre Lundø till Reuters.

Bland de föremål som hittats i gravarna finns spår som leder till Sverige. Hör mer och se bilder från utgrävningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.