För 30 år sedan kom den brittiska arkeologen Neil Price till utgrävningarna på Birka, sedan dess har han blivit kvar i Sverige och är nu professor vid Uppsala universitet där han leder det stora forskningsprojektet ”The Viking Phenomenon”.
I Boken ”Ask och Emblas barn” har han försökt att sammanfatta sin syn på vikingarna och deras världsbild.
– Jag ville få fram en så heltäckande bild som möjligt av vikingatiden. Jag har hållit på med det här i över 30 år och ofta reagerat på hur ofta vikingatiden beskrivits utifrån. Jag ville beskriva deras syn på sig själva, vikingatiden inifrån, säger Neil Price.
Beskrivs genom samtidens filter
För att förstå vikingatiden måste man förstå hur de själva tänkte och kände, menar Neil Price som tycker att vikingarna ofta beskrivits genom sin tids moraliska filter. Det syns redan i de första skriftliga källorna som skrevs av tidiga kristna.
– De levde i berättelserna, med asagudarna förstås, men också med varelserna som bodde i skogen, under isen och i vattnet. Det var som att mata katten när de ställde ut smör till älvorna, säger han. Det som vi idag ser som övernaturligt, som völvor, valkyrior, hamnskiftare och älvor sågs då som något naturligt.
Boken, som först kom ut på engelska, blev utsedd till ”årets historiebok” av The Times 2020 för sitt sätt att ge psykologiskt djup till de stereotypt våldsamma och plundrande vikingarna.
– Men det går inte att bortse från att det var en våldsam kultur. Det finns beskrivningar av begravningsritualer som framstår som fruktansvärda för oss, med massor av offrade djur och även människor, säger Neil Price
Vikingen i populärkulturen
När Neil Price var konsult till filmen the Northman med Alexander Skarsgård i huvudrollen var ambitionen att låta vikingarna vara just så märkliga som de faktiskt var.
– Det viktigaste var att det visade en vikingatid som inte brydde sig ett dugg vad vi skulle tycka om den. Det är ovanligt och något jag också försöker förmedla i mitt eget arbete. Jag tycker vi ska låta alla i det förflutna vara som de var, inte återskapa dem såsom vi vill att de ska vara, säger Neil Price.
Men hur konstiga är vikingarna för oss idag?
– Väldigt konstiga [Skratt]. Ibland får jag frågan om jag vill åka tillbaka i en tidsmaskin till vikingatiden. Både jag och de allra flesta av mina kollegor säger: Absolut inte. Jag tror att livet i det förflutna, innan typ 1950 faktiskt, var ganska hårt över huvudet taget, säger Neil Price.