70 år sedan japanerna intog Nanjing – Massakern som Kina inte glömmer

Uppdaterad
Publicerad

För 70 år sen inledde Japan en ockupation av Kinas dåvarande huvudstad Nanjing. En händelse i upptakten till andra världskriget som många i västvärlden inte känner till. Men för kineser är det fortfarande ett öppet sår, som man varken kan eller vill glömma. Och det bidrar till att relationen till grannlandet Japan fortfarande är mycket frostig.

Hur kan människor begå sådana grymheter?

Den frågan har kineserna ställt i 70 år, utan att få något svar.

Stad förvandlad till helvete

En vacker stad förvandlades en luciadag 1937 till ett obeskrivligt helvete. Japan hade ställt sig på Nazitysklands sida och invasionen av Kina nådde nu huvudstaden Nanjing (Nanking).

Det finns få vittnen kvar i livet, men två av dem ställde upp på ett seminarium inför årsdagen den 13 december.

Och trots att 70 år har gått, och trots att historien berättas i en opersonlig konferenslokal, så bubblar de grymma minnena upp tillsammans med orden.

Chang Zhiqiang, som var 9 år gammal 1937, berättar:

-Min lillebror grät och försökte putta den japanske soldaten åt sidan, han knuffade på stövlarna. Soldaten tog då bajonetten och stack upp den i ändan på min lillebror. På den tiden hade småbarn öppna byxor där bak, så underlivet var exponerat. Bajonetten gick rätt igenom. Sen lyfte soldaten lillebror med bajonetten och slungade iväg honom i en båge ett långt stycke bort. Då slutade han att gråta.

Ofattbara grymheter

Grymheterna ter sig så ofattbara, att man nästan måste värja sig. Kanske är det just det som har skett i Japan.

I alla fall menar kineserna att Japan aldrig riktigt bett om ursäkt för de fasansfulla gärningar soldaterna begick i Kina.

-På senare år har väl relationen blivit ok. Men i hjärtat känner vi oss verkligen inte bekväma. Eftersom, när de invaderade oss så...ja, du vet? Verkligen svårt, säger exempelvis Xiao Weiying.

Vill dela historien

Men det finns de som försöker ta itu med historien. På konferensen finns en delegation från Japan som rest till Nanjing för att lyssna till berättelserna om hur deras förfäder dödade omkring 200.000 människor i staden.

-Ofta försöker japaner blunda för eller undvika dessa frågor, för att bygga vänskap, men den sortens vänskap bli bara ytlig,så vi måste försöka att verkligen se på det förflutna tillsammans, och sedan känna tillsammans, säger Kazuaki Tanahashi, en av gruppens medlemmar.

Fredrik Önnevall

Peking

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.