75 personer döms till döden i en massrättegång i Egypten. I bilden syns den egyptiska fotojournalist som dömdes till fem års fängelse. Foto: Mohamed el-Shahed/AFP/TT

75 döms till döden i Egypten i massrättegång

Uppdaterad
Publicerad

En egyptisk domstol har dömt 75 personer till döden genom hängning för inblandning i olagliga protester till stöd för den störtade presidenten Muhammad Mursi. En fotograf som var på platsen döms till fem års fängelse.

Den egyptiska domstolen ger de 75 personerna dödsstraff genom hängning för inblandning i en olaglig protest i augusti 2013 efter att den tidigare presidenten Muhammad Mursi störtats.

Anhängare till den störtade presidenten hade samlats vid Rabaa al-Adawiya-moskén i Egyptens huvudstad Kairo och krävde att den folkvalde presidenten, som representerade Muslimska brödraskapet, återsattes som president.

I stället beslöt landets nya militära ledning att skicka säkerhetsstyrkor till platsen för att tömma torget. Enligt människorättsorganisationer dödades minst 800 civila när säkerhetsstyrkor stormade sittstrejken.

700 åtalas

Fler än 700 personer har åtalats för inblandning i händelserna på torget, de flesta misstänkta för att ha dödat poliser och vandaliserat egendom.

Av de 75 dömda, dömdes 31 personer i sin frånvaro.

Så sent som i augusti i år, kritiserade Human Rights Watch Egypten för att ingen ansvarig ur säkerhetsstyrkorna eller bland beslutsfattare fått stå till svars för händelserna vid torget.

– Fem år efter Rabaa-massakern har den enda reaktionen från myndigheterna varit att försöka hålla de ansvariga för dessa brott undan rättvisan, sade organisationens Mellanösternchef Sarah Leah Whitson då i ett uttalande.

Fotograf döms till fängelse

Bland de dömda finns flera högt uppsatta ledare inom Muslimska brödraskapet, bland dem Isam al-Iryan och Muhammad al-Beltagi.

En välkänd egyptisk fotograf Mahmoud Abu Zeid, en av Amnestys Internationals samvetsfångar, döms till fängelse i fem år. Abu Zeid, som går under namnet ”Shawkan” greps på torget och stod åtalad för mord och medlemskap i en terrororganisation. Hans advokat har hela tiden hävdat att han enbart gjort sitt arbete.

Så många får dödsstraff i Egypten

Domstolar i Egypten är bland de flitigaste i världen att utfärda dödsstraff. Hängning är den vanligaste metoden vid verkställandet av dödsstraff i civila mål. I militärdomstolar är arkebusering den vanligaste metoden vid dödsstraff.

Minst 44 personer fick sina dödsstraff verkställda under 2016 i Egypten. Motsvarande siffra för 2017 var minst 35 verkställda dödsdomar.

Under 2017 utfärdades över 400 dödsstraff i Egypten, bara Kina (över 1000 stycken) och Nigeria (621 stycken) dömde fler till döden det året.

Länder som dömde flest till döden 2017

  1. Kina – över 1 000
  2. Nigeria – 621
  3. Egypten – 402
  4. Bangladesh – 273
  5. Sri Lanka – 218
  6. Pakistan – 200
  7. Indien – 109
  8. Zambia – 94
  9. Thailand – 75
  10. Irak – 65

Siffrorna visar antal dödsdomar

Källa: Amnesty International

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.