Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vill ha ett nytt möte med USA:s president Donald Trump inom en snar framtid, uppgav Sydkoreas president Moon Jae-In efter sitt möte med Kim i förra veckan. Och på tisdagen sade Trump att han förväntar sig ett andra toppmöte med Kim Jong-Un inom en ”inte alltför avlägsen framtid”, rapporterar BBC.
Under mötet i Singapore den 12 juni upprepade Nordkorea löftet att ”arbeta för total kärnvapennedrustning på Koreahalvön”.
– Vad man hoppas på är att de så småningom ska kunna enas om en definition av vad till exempel kärnvapennedrustning innebär, och vilka konkreta krav Nordkorea har på USA, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Skruvar ned förväntningarna
– Men jag tror det blir mycket som i Singapore, att det stora framsteget är att man ses överhuvudtaget. Kim har träffat Sydkoreas och Kinas presidenter tre gånger vardera, men bara haft ett möte med USA:s president, som borde vara den viktigaste aktören, säger Jerker Hellström.
Det är osannolikt att Nordkorea ger upp sin kärnvapenförmåga med tanke på hur mycket landet satsat på att uppnå den, menar han.
– Det viktiga är att båda har samma förväntningar på mötet. Det kan bli ett problem om USA tror att Nordkorea kommer göra några större eftergifter.
Förra mötet sköts upp
Ett toppmöte mellan de båda ländernas ledare ställer höga krav på säkerhet, vilket avgör val av plats, betonar Jerker Hellström. Tidpunkten är också oviss.
– Även om man kommer överens om en tidpunkt så kan man ändra sig sedan. Mötet i Singapore skulle ju äga rum långt innan det faktiskt ägde rum.
Mötet ställdes in av USA. Dessförinnan hotade Nordkorea med att ställa in.
Är det ett politiskt spel?
– Trump försöker framstå som förhandlare i allt, så det är möjligt att det var ett spel från hans sida.