Enighet i första hand är EU:s linje i Mellanöstern – och den ligger fast, trots en bred irritation i flera EU-länder över USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Det finns en uppslutning kring det som är EU:s hållning. Nu handlar det om hur vi ska visa det i praktiska handlingar, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte.
– Samtidigt kommer vi in i den här frågan från olika håll och det har märkts mer på sistone att det har varit svårt att flytta fram positionerna. Men eftersom USA haft en så extrem hållning så har det fått EU att hålla ihop bättre, säger Wallström.
Vill ha erkännande
Mötet är fyllt av tunga frågor om läget i Iran, Kosovo och Libyen med mera. Lunchträffen med president Abbas står ändå i centrum.
På väg in ber presidenten som väntat EU-länderna att erkänna Palestina som en självständig stat.
– Vi ser EU som en verklig partner och vän och därför manar vi dess medlemsländer att snabbt erkänna staten Palestina. Det finns inget motsägelsefullt i ett erkännande och ett återupptagande av förhandlingarna, säger Abbas i Bryssel.
”Upp till var och en”
Något erkännande står dock inte på dagordningen i dag.
– Först efter slutförandet av Mellanösternförhandlingarna och en övergripande lösning mellan Israel och Palestina kan ett sådant erkännande ges, säger exempelvis Österrikes nya utrikesminister Katrin Kneissl, enligt nyhetsbyrån APA.
Sverige är ett av ytterst få EU-länder som redan erkänt Palestina.
– Det är upp till varje enskilt land att avgöra det. Jag tror att vi har tjänat som ett sorts avskräckande exempel, sett från Israels sida. Man har markerat gentemot oss och det har kanske påverkat någon, säger Margot Wallström.
– Varje land fattar helt självständiga beslut om detta. Men om man inte ser att någonting händer – att det inte görs några framsteg – då kanske det kan motivera fler att ta ett sådant steg, säger utrikesministern.
Vill få igång förhandlingar
Fokus i dag ligger på hur och vad EU kan göra för att få förhandlingsprocessen på fötter igen.
– Vi kommer att diskutera med honom på vilka sätt som EU kan stödja en nystart för processen, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som också betonar att tvåstatslösningen fortfarande är vad som gäller.
– Det här är och förblir EU:s åsikt, säger Mogherini.
Från svensk sida kommer ett av huvudbudskapen till Abbas att vara behovet av fortsatta reformer.
– Det ska bli väldigt intressant att höra hur han ser på det här med Jerusalem. Vi kommer också att säga till honom att det är viktigt att han fortsätter reformera Palestina och göra demokratiska reformer, involvera kvinnor och unga människor och förstås fortsatt ta avstånd från våld och våldsanvändning, säger Wallström i Bryssel.
Pence i Israel
Dagens lunchmöte med Abbas följer på en frukostträff med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid det förra utrikesministermötet i Bryssel i december.
Till nästa möte – i februari – hoppas Mogherini i sin tur kunna bjuda in representanter för Arabförbundet.
Abbas möte i Bryssel sammanfaller med USA:s vicepresident Mike Pences besök i Israel. Palestiniernas ledare vägrar möta Pence under besöket på grund av USA:s Jerusalem-beslut.
Fakta: Erkännande av Palestina
Totalt har drygt 130 stater runt om i världen – mestadels i Afrika, Asien och Latinamerika – hittills erkänt Palestina som en självständig stat.
Inom EU har endast Sverige och Cypern under sin tid som EU-medlemmar erkänt Palestina. Sverige gjorde det den 30 oktober 2014, medan Cypern 2011 bekräftade sitt tidigare erkännande från 1988.
Även Malta, Ungern, Bulgarien, Polen, Rumänien och det dåvarande Tjeckoslovakien erkände Palestina 1988 – liksom bland andra Albanien och dåvarande Sovjetunionen och Jugoslavien.
Av övriga europeiska länder har endast Georgien (1992), Bosnien-Hercegovina (1992), Montenegro (2006), Island (2011) och Vatikanstaten (2013) erkänt Palestina.