En person står på en trottoar och håller upp en skylt med texten ”Pray and Fast to End Abortion in North Dakota.” Bakgrunden visar byggnader och parkering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”What the heck is Sweden doing here?” – Följ med SVT:s Stefan Åsberg när han besöker samma abortklinik ett årtionde senare. Foto: SVT

Abortkliniken tvingades flytta efter lagförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

2013 besökte SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg en abortklinik i North Dakota där rätten till abort var hotad.

Elva år senare besöker han samma plats. Vad är det som har hänt med abortkliniken och hur har kampen om aborten förändrats i USA?

2022 skrotades den allmänna aborträtten i USA när landets Högsta domstol rev upp ”Roe v. Wade”, beslutet från 1973 att rätten till abort är en del av grundlagen.

Nu hamnade besluten hos delstaterna och olika slags förbud mot abort infördes i flera stater.

USA-val 2024

Kan abortfrågan påverka USA-valet?

Flera undersökningar pekar på att abortfrågan nu kan komma att påverka USA-valet. Ilska över inskränkningarna i aborträtten gjorde bland annat att Republikanerna tappade stort i flera delstater under mellanårsvalen 2022.

Presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump har också helt olika syn på hur aborträtten ska hanteras, och om det ska vara ett nationellt skydd eller en fråga för delstatspolitikerna.

Följ med SVT till samma abortklinik 11 år senare och hör demonstranternas och personalens tankar då och nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet