Isabella Jontz och Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabella Jontz och hennes pojkvän har pratat igenom vart de ska åka om hon skulle råka bli gravid – och aborträtten är ett vanligt samtalsämne bland hennes vänner. Hör dem berätta hur deras sexliv har förändrats sedan den nationella aborträtten försvann Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Fouads USA: Rädsla bland kvinnor efter abortbeslutet – många undviker tillfälligt sex

Publicerad

North Carolina är en av de sista delstaterna i den amerikanska Södern som tillåter aborter efter den sjätte graviditetsveckan. Nu vallfärdar många unga kvinnor till delstaten.

Men upphävandet av den nationella aborträtten har också lett till andra förändringar: Mindre sex.

– Jag slutade ha sex med män. Men jag fortsätter att använda spiral, för man vet aldrig vad som kan hända. Någon kan spetsa din drink, det är läskigt och man vill inte gå ut, festa, när konsekvenserna kan bli så stora, säger Olivia Clark.

Hon är inte den enda som tänkt om kring sitt sexliv efter att Högsta domstolen rev upp ”Roe mot Wade” 2022.

USA-val 2024

I en undersökning av företaget Match group, som äger flera kända dejtingappar, svarade 87 procent av de tillfrågade 5 000 singlarna att den slopade aborträtten i USA påverkat deras sex- och dejtingliv.

Rädslan för att bli gravid gör att fler har icke-penetrerande sex, undviker engångsligg, och har mindre sex överhuvudtaget.

I North Carolina, där abort är lagligt till och med den tolfte graviditetsveckan, kan frågan bli avgörande när Donald Trump och Kamala Harris tävlar om att vinna valet i höst.

SVT:s Fouad Youcefi reste dit för att träffa en ny generation rädda men också bestämda kvinnor. Hör dem om deras nya syn på sex i videon ovan

Så här ser abortlagstiftningen ut i del olika delstaterna i USA. Foto: SVT/Grafik Foto: SVT

Aborträtten – delstat för delstat*

North Carolina

Abort är lagligt till och med den tolfte graviditetsveckan. Vid våldtäkt eller incest är det lagligt fram till vecka 20. Abort är tillåtet under hela graviditeten om kvinnans liv bedöms vara i fara.

Lagligt

Alaska, Kalifornien, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Hawaii, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Dakota, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Wisconsin, Wyoming

Lagligt till och med graviditetsvecka 6-18

Arizona, Florida, Iowa, Nebraska, North Carolina, South Carolina, Utah

Olagligt

Alabama, Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia

*Flera delstater har olika restriktioner gällande rätten till eller förbudet av abort – se detaljerad information om varje delstat hos CNN.

Källa: CNN/Guttmacher Institute, Center for Reproductive Rights.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet