Syndernas stad kokar. Medeltemperaturen i Las Vegas har ökat med sex grader sedan 1950. 2024 blev den varmaste sommaren någonsin i Las Vegas. En dag i juli mätte termometrarna 49 grader – i skuggan.
Las Vegas är en av de platser i USA där klimatförändringarna märks allra tydligast. Värmeökningen där beror också på att staden växt så det knakar, något som på grund av topografin skapat en sorts kittel av värme från asfalt, mörka tak och annat som stängs in i stadens låglänta stadskärna. Men med klimatförändringarna fortsätter både dagarna och nätterna att bli varmare.
Klimatfrågan osynlig i valdebatten
I den amerikanska valrörelsen lyser klimatfrågan med sin frånvaro. Varken Kamala Harris eller Donald Trump nämner särskilt ofta vad de vill göra för att motverka en fortsatt uppvärmning av jorden.
Samtidigt har Las Vegas hemlösa ökat med 20 procent senaste året. Nu flyr allt fler av dem värmen – genom att bosätta sig i tunnlar under staden. Jay Flanders är en av dem.
– Jag vet flera personer som dött av värmen, säger han.
Se när SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi besöker tunnlarna i videon ovan.
Extremhettan i Las Vegas
• I juli registrerade Las Vegas sin högsta temperatur någonsin på 49 grader. I juni och juli var det bara sju dagar då nattemperaturen sjönk till under 26 grader.
• Ingen annan storstadsregion har vuxit lika mycket som Las Vegas under de senaste 30 åren. Tillväxten ha lett till fler vägar, bilar och hus vilket har skapat en av de mest intensiva urbana värmeöeffekterna i USA.
• Värmeöar är urbaniserade områden som upplever högre temperaturer än ytterområden. Byggnader och vägar absorberar och återutsänder solens värme mer än naturliga landskap som exempelvis skogar och vattendrag.
• Las Vegas är inte den enda storstadsregionen som upplever extremhetta. I flera städer i ”solbältet” som Austin, Orlando, Phoenix och Atlanta har befolkningen fördubblats eller mer över en generation och antalet onormalt varma nätter har ökat i liknande takt.
Källa: The New York Times