Abortomröstning delar Argentina

Publicerad

Parlamentsledamöter i Argentina röstar under onsdagen om landet ska legalisera abort eller inte. Oavsett utgången, kan omröstningen ses som en framgång för aborträttsförespråkare i det tidigare så konservativa, katolska landet.

– Bara att frågan är uppe till debatt och omröstning i senaten är i sig en stor framgång för de modiga kvinnor och män som jobbat för aborträtten i Argentina under en väldigt lång tid. Även om det röstas ned i natt är det en process som inte kan stoppas. Det är en fråga om tid innan Argentinatillåter abort och ger kvinnor rätten till sina kroppar, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

Skulle lagförslaget antas, innebär det en stor framgång för aborträttsfrågan.

– Det skulle skicka en väldigt stark signal till omvärlden om man lyckas legalisera abort i påvens hemland. Argentina är ett av de största länderna i Latinamerika och en viktig röst globalt, säger han.

Troligen inget ja

I förra veckan godkände senaten formuleringarna i det lagförslag som nu är föremål för omröstning. Lagen röstades igenom i underhuset med liten marginal i juni, och det är nu senaten som ska säga sitt.

Men 37 av 72 senatsledamöter har sagt att de planerar att rösta nej, vilket tyder på att lagen inte kommer att röstas igenom.

– Vi gör allt för att initiativet ska gå igenom. Vi sätter vårt hopp till det folkliga engagemanget, säger Julia Martino, en av ledarna för ja-kampanjen, till nyhetsbyrån AFP.

Ett tabuämne

Carolina Morales, 24 år och från staden Mendoza, blev gravid när hon var 18 år. Med stöd av familjen avbröt hon graviditeten med ett piller som används för tidiga aborter, trots att det var olagligt. Hon höll länge tyst om saken.

– För sex år sedan skulle ingen prata om det här, säger Morales till CNN och tillägger:

– Vi tar kampen dit den bör föras – till landets senat, platsen där staten borde skydda och ta ansvar för utsatta kvinnor.

Ett av argumenten från ja-sidan är att skydda ofrivilligt gravida kvinnors liv och hälsa.

Religöst stöd för nej

Men abortmotståndarna saknar inte stöd i landet och har genomfört omfattande demonstrationer under parollen ”Låt oss rädda bådas liv”. Rörelsen har stöd från kyrkliga företrädare, men även av judiska och muslimska representanter.

Den katolske biskopen Alberto Bochatey, som utsetts av kyrkan i syfte att föra dialog med kongressen i frågan, har för AFP uttryckt åsikten att en lag inte kan rättfärdiga att ett liv släcks.

Trots motståndet har det skett en svängning i opinionen, enligt Hans Linde.

– Det finns en ny generation som inte lyssnar på den katolska kyrkan.

Fakta: Abortlagen i Argentina

För närvarande är abort endast tillåten i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara, eller om fostret är svårt skadat. Många dödsfall till följd av illegala aborter har fört upp frågan på dagordningen.

I det nya lagförslaget föreslås att abort legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan. Som en jämförelse tillåts abort i Sverige fram till slutet av den 18:e veckan av graviditeten, därefter krävs godkännande av Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.