”Det är inte lagligt här. Så jag sökte på nätet. Jag gjorde det själv. I mitt rum. Om det hade gått fel kunde jag ha dött. Att se det komma ut ur mig var det värsta jag varit med om i hela mitt liv.”
Den 18-åriga argentinska kvinnans berättelse lades nyligen ut på Instagramkontot Humans of New York och fick tusentals kommentarer.
Våldtäktsoffer nekades abort
Argentina har en lång historia av hårda abortlagar. Från 1984 och nästan 30 år framåt blev de dessutom extrema. Orsaken var ett skiljetecken.
Att ett litet kommatecken plötsligt fattades mellan orden våldtagen och förståndshandikappad i lagtexten gjorde nämligen att domare hävdade att rätten till abort endast gällde våldtagna kvinnor som var förståndshandikappade, inte förståndshandikappade eller våldtagna kvinnor. Ändringen fick stora konsekvenser för utsatta kvinnor i Argentina. Till och med en rad våldtagna tonåringar och traffickingoffer nekades abort.
LÄS MER: Sida hotar stoppa bistånd till de som följer Trumps abortpolitik
Trots att landets högsta domstol 2012 beslutade att våldtagna kvinnor har rätt till abort så är det olagligt i de allra flesta fall. Det betyder inte att de inte görs. Snarare tvärtom.
Uppskattningsvis görs en halv miljon aborter i Argentina varje år och 40 procent av alla graviditeter i landet slutar i abort – betydligt fler än i världen i sin helhet där 25 procent av alla graviditeter slutar i abort.
Skärpt lag ger fler aborter
Att hota med straff för att hindra kvinnor från att göra en abort tycks ge litet resultat. I de länder där abort enbart är lagligt om kvinnans liv är i fara är antalet aborter 37 på 1.000 kvinnor. I länder där aborter är helt lagliga är motsvarande siffra 34.
Tillgång till preventivmedel är tätt förknippat med lågt antal aborter. Där preventivmedelsanvändningen är hög kan aborter vara lagliga och tillgängliga – men ändå sällsynta.
– Vi har så mycket bevis för att om man gör tillgången till aborter mer restriktiv leder det till fler aborter och fler osäkra aborter. Forskningen säger detta så tydligt, ändå ignoreras det. Det är så skrämmande, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor på Karolinska institutet.
Varje år dör 47.000 kvinnor på grund av en abort som inte utförts på ett säkert sätt. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor i världen.
– Det här är helt onödiga dödsfall som vi kan förhindra.
Flickfoster väljs bort i Indien
Aborten hemma i flickrummet i Buenos Aires slutade kanske så bra den kan. Ändå berättar 18-åringen hur hon varje dag låser in sig på sitt rum och gråter, utan att kunna prata om det, ens med sina föräldrar.
Nästan samtidigt men i en helt annan del av världen slutade en annan abort med döden.
När den 26-åriga kvinnan i Sanglidistriktet i Indien upptäckte att hon var gravid sökte hon sig inte till en legitimerad läkare för att göra abort, utan till en homeopat.
Aborten misslyckades fatalt och grannar till kliniken larmade polisen om att kvinnan hittats död. Ändå var det bara början på historien.
För när polisen började utreda händelsen upptäcktes 19 foster nedgrävda i plastpåsar, en bit från kliniken.
Samtliga var flickfoster, och det är knappast någon slump. Abort är lagligt i Indien, däremot är det olagligt för läkare att berätta för blivande föräldrar vilket kön foster har, vilket polisen misstänker var just vad homeopaten gjorde.
Flickor ses som en kostnad. Inte minst på grund av att hemgifter vid ett bröllop är norm i delar av Indien.
Följden är nedslående.
Varannan timme dör en indisk kvinna av en abort som går fel.
Och på tio indiska pojkar går det bara nio flickor.
Osäkra aborter
Världshälsoorganisationen, WHO, definierar osäker abort som ett ”tillvägagångssätt som avslutar en oönskad graviditet, utförd av personer som saknar nödvändig kompetens och/eller i en bristfällig medicinsk miljö.”
Unsafe abortion: the preventable pandemic, är en studie som publicerades i ansedda vetenskapliga tidsskiften The Lancet 2006. Den visade bland annat att när aborter är lagliga, säkra och tillgängliga, så förbättras hälsoläget för kvinnor omgående.
Om Friktion
Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.