Qadir Sharzad var en av dem som utvisades från Migrationsverkets förvar i Åstorp i Sverige i går kväll.
– Jag är rädd, det är farligt för mig här, säger han.
”Det är fruktansvärt”
Vid 8.30 lokal tid i morse exploderade en lastbil med sprängämnen i centrala Kabul. Över 80 personer dog och fler än 350 har skadats.
Några timmar senare landade planet som Qadir Sharzad satt på och det var då han fick höra om bomben.
– Det känns inte bra, det är fruktansvärt. Vi fick höra att flera var döda.
LÄS MER: Protester mot utvisningsresa till Kabul
Han flydde Afghanistan för att talibanerna hotade honom. Han är 18 år och har varit i Sverige i två år.
– Allting är oklart just nu, jag vet inte vad jag ska göra. Jag får se vad som händer.
Qadir Sharzad har en del vänner i Kabul, men hela hans familj är i Iran.
– Jag kan inte fly till Iran, jag har inte pengar och inte rätt papper. Förutom några vänner har jag ingen mer att vända mig till.
Tyskland ställer in utvisning
I Tyskland avbröts en utvisning i dag på grund av säkerhetsläget. Det rapporterade Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere vid lunch.
LÄS MER: I Kabul finns inte en enda säker plats
SVT har frågat migrationsminister Morgan Johansson om Sverige kommer att ändra sin ställning gällande fortsatta utvisningar men regeringen väljer att inte kommentera.
– Regeringen ser naturligtvis med oro på den senaste tidens säkerhetsutveckling i Afghanistan men det är ansvariga svenska myndigheter, Migrationsverket och polisen, som avgör detta genom individuella bedömningar i varje enskilt fall. Regeringen får inte lägga sig i, säger pressekreterare Sofie Rudh i ett mejl.
”Individuell bedömning”
Migrationsverket betonar att många som kommer från Afghanistan får stanna.
– Men situationen är inte sådan att alla har rätt till skydd. Det görs alltid en individuell bedömning i varje enskilt ärende. Migrationsverket fortsätter att noggrant följa utvecklingen i Afghanistan och gör kontinuerligt bedömningar utifrån det som sker i landet och vad detta innebär för de beslut vi fattar, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.
Är det säkert i Afghanistan?
– Migrationsverket bedömer att situationen i Afghanistan är allvarlig och läget i landet har försämrats det sista året. Säkerhetssituationen varierar dock mellan och inom olika provinser. I vårt senaste rättsliga ställningstagande konstaterar vi att det råder en inre väpnad konflikt i bland annat Kabul, med återkommande allvarliga attentat.
”Lågvattenmärke för Sverige”
Rörelsen #vistårinteut kräver att Sverige gör en ny säkerhetsbedömning av läget i Afghanistan.
– En kille som skickades i väg har legat två dagar på psyket för att han är självmordsbenägen. Nu sitter han i det här bombinfernot, neddrogad av mediciner och är suicidbenägen. Vad ska man säga om det? säger Kinna Skoglund, talesperson för rörelsen.
Kinna Skoglund drar in luft, andas tungt och är tyst en stund.
– Jag hittar inte ord faktiskt, jag tycker att det här är så fruktansvärt inhumant. Det är ett sådant lågvattenmärke för Sverige. Solidariteten är urvattnad, säger hon.