Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år. Foto: TT

Åklagare: Misstänkt skrev om mordförsök mot Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Ryan Routh, som misstänks ha planerat att mörda Donald Trump, ska ha kartlagt expresidenten och besökte golfbanan flera gånger veckorna innan händelsen.

Den misstänkte lämnade också efter sig ett brev där han uttryckte en önskan om att någon annan skulle ”avsluta jobbet”, enligt domstolshandlingar som SVT tagit del av.

Den 15 september befann sig Donald Trump på golfbanan i Palm Beach i Florida när Secret Service-agenter upptäckte en gevärspipa som stack ut genom ett buskage in mot området. Secret Service avfyrade skott mot gärningsmannen, som flydde, och kunde kort efteråt gripa en misstänkt – 58-årige Ryan Routh.

FBI meddelade att händelsen utreddes som ett misstänkt mordförsök på Donald Trump. Ryan Routh har hittills anklagats för två fall av federala vapenbrott, men misstankarna mot honom kan komma att utökas.

Trump själv är inte nöjd med hur fallet har hanterats hittills.

”Kamala Harris/Joe Bidens justitiedepartement och FBI missköter och förringar det andra mordförsöket på mitt liv sedan juli. Anklagelserna mot den galna lönnmördaren är en knäpp på näsan.” skriver presidentkandidaten på sin officiella hemsida.

Lämnade brev

I domstolshandlingar som SVT tagit del av framgår det nu att den misstänkte för flera månader sedan ska ha lämnat efter sig ett brev som han inleder med ”Kära världen”.

I brevet, som alltså skrevs långt innan gripandet i Florida, uttrycker Routh att han misslyckats med vad han själv beskriver som ett mordförsök på Donald Trump. Han uttrycker vidare en önskan om att någon annan ska ”avsluta jobbet”.

Brevet ska ha legat i en låda som innehöll ammunition, ett metallrör och fyra telefoner, enligt åklagarna. Lådan ska ha lämnats till en okänd person som läste brevet först efter att det avvärjda mordförsöket blivit känt.

Besökte golfbanan

Signaler från den misstänktes mobiltelefon visar också att han rört sig vid Trumps golfbana och residens i Florida upprepade gånger mellan den 18 augusti och 15 september då han greps, enligt domstolshandlingarna.

Enligt åklagarna ska man också ha hittat en lista med platser och datum som visade var Trump hade framträtt eller väntades befinna sig mellan augusti och oktober i år.

Vid en genomsökning av den misstänktes bil ska sex mobiltelefoner ha hittats. I en av dem upptäcktes en sökning på hur man tar sig från Palm Beach i Florida, där det misstänkta avvärjda mordförsöket ägde rum, till Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.