Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år. Foto: TT

Misstänkt mordförsök på Donald Trump i Florida – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Den forne presidenten Donald Trump, som också ställer upp i höstens val, var och spelade golf i Florida på söndagen när han utsattes för ett misstänkt mordförsök. Trump är oskadd och en man har gripits. Detta vet vi om händelsen.

Vid 14-tiden på söndagen, lokal tid, avlossades skott vid Donald Trumps golfklubb i Florida, mindre än en mil från expresidentens hem Mar-a-Lago.

Trump befann sig på golfbanan när Secret Service-agenter upptäckte en gevärspipa som stack ut genom ett buskage och stängslet in mot området. Trump var då uppemot 450 meter därifrån, enligt polisen.

USA-val 2024

Expresidenten fördes snabbt i säkerhet och är oskadd.

Flydde i bil

Secret Service avfyrade skott mot personen som höll i vapnet, men denne lyckades oskadd fly från platsen i en bil. Kort därefter stoppades den misstänkte mannen av polis och kunde gripas efter ett vittne tagit registreringsnumret på fordonet.

FBI utreder händelsen som ett misstänkt mordförsök på Donald Trump. Den misstänkte ska enligt polisen ha uppfört sig ”relativt lugnt” och var inte beväpnad vid gripandet.

Den frihetsberövade är en 58-årig man som hamnat i klammeri med rättvisan en rad gånger de senaste 30 åren. I sociala medier har han tagit ställning i politiska frågor och har bland annat skrivit att Trumps kampanj borde kallas MASA, ”make Americans slaves again”.

Ett automatvapen med sikte och en Gopro-kamera har hittats på brottsplatsen. Enligt polisen tros kameran ha varit tänkt att användas för att filma dådet.

Trumps kommentar: ”Mår bra”

Några timmar efter dådet kommenterade Donald Trump händelsen i ett mejl till CNN och skrev då bland annat att han är i säkerhet och mår bra.

President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris säger i ett uttalande från Vita huset att de fördömer politiskt våld och att de är lättade över att Trump är oskadd.

Dådet sker bara drygt två månader efter attentatet på Trumps kampanjmöte i Pennsylvania den 13 juli där en person dödades och expresidenten träffades i örat. Secret Service fick då massiv kritik för sin hantering av situationen.

Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här året, 2024, är enormt dramatiskt för amerikanerna”. Hör SVT:s USA-korrespondent om det misstänkta mordförsöket på Donald Trump. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet