Misstänkt gärningsmannen grips

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens kroppskameror fångade ögonblicket när den den misstänkta gärningsmannen greps. Foto: Martin County Sheriff's Office via AP

Ryan Routh, 58, misstänks för mordförsöket på Trump

Uppdaterad
Publicerad

Här anländer 58-årige Ryan Routh till den federala rätten i Florida. I nästan 12 timmar ska han ha befunnit sig vid Donald Trumps golfbana innan han konfronterades av Secret Service.

Nu anklagas Routh för två vapenbrott efter det misstänkta mordförsöket på presidentkandidaten, enligt domstolsdokument som SVT Nyheter tagit del av.

Domstolsdokument visar att Routh mobiltelefon befann sig nära trädlinjen på golfbanan från klockan 01.59 på natten fram till klockan 13:31 samma dag.

Han ska även ha kört en stulen bil när han stoppades av polis.

USA-val 2024

Men dokumenten visar också att Routh hamnat på kant med rättvisan en rad gånger de senaste 30 åren.

2002 anklagades han för ”innehav av massförstörelsevapen”, efter att polis hittat ett helautomatiskt vapen hos honom. Vid samma tillfälle uppges han enligt NYT ha barrikaderat sig i sitt hus i flera timmar innan han greps.

2019 var han föremål för ett tips där det påstods att han var en dömd brottsling som hade vapen.

Rouths äldsta son skriver i ett sms till CNN att hans far är en ”kärleksfull och omtänksam far, en ärlig hårt arbetande man”.

Donerat till demokrater – och röstat på Trump

I sociala medier har Routh flera gånger tagit ställning i politiska frågor. I april taggade han Joe Bidens officiella konto på X och skrev att Bidens kampanj borde: ”kallas något i stil med KADAF. ‘Keep America democratic and free’. Trumps borde vara MASA …’make Americans slaves again’.”

2020 riktade han ett X-inlägg direkt till Trump – att Trump var ”hans val” 2016, men att han blev besviken på Trumps presidentskap.

”Jag kommer bli glad när du är borta”, avslutades inlägget.

Under primärvalet 2020 donerade Routh 19 gånger till en organisation som stöttade demokrater, totalt cirka 1 400 kronor. 16 av dem var öronmärkta till primärvalsutmanare till Biden, bland annat Tulsi Gabbard, som nyligen uttalade sitt stöd för Trump.

Visat stöd för Ukraina

Routh har även uttryckt stöd för Ukraina i dussintals inlägg på X 2022 och sa att han var villig att dö i kampen och ”vi måste bränna Kreml till grunden.”

”JAG ÄR VILLIG ATT FLYGA TILL KRAKOW OCH GÅ TILL UKRAINAS GRÄNS FÖR ATT VARA FRIVILLIG OCH KÄMPA OCH DÖ...Kan jag vara exemplet Vi måste vinna”, sa Routh i ett inlägg.

Han har även använt sitt personliga Facebook-konto för att uppmuntra utlänningar att delta i kriget. Routh försökte värva afghanska värnpliktiga i en mängd inlägg med start i oktober 2023. Han presenterade sig själv som en inofficiell kontaktperson för den ukrainska regeringen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att den misstänkte åtalats för två vapenbrott. Det korrekta är ”anklagas”.

Ryan Routh under en demonstration till stöd för Ukraina i april 2022. Foto: AFP/TT
Flera polisbilar och helikopter i luften när misstänkte skytten grips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel såg misstänkte skytten gripas: ”Var skräckslagen” Foto: Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet