Presskonferens med polis i West Palm Beach

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presskonferens med polisen i West Palm Beach, Florida, efter att skottlossning ägt rum i närheten av ex-presidenten Donald Trump. Foto: AP

Misstänkt mordförsök på Donald Trump – en person gripen

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits efter ett misstänkt mordförsök mot Donald Trump på söndagen. Secret Service-agenter avlossade skott mot personen, men ingen kom till skada.

”Ingenting kan stoppa mig. Jag kommer aldrig att ge upp”, skriver Trump i ett mejl enligt CNN.

Skotten avlossades vid Donald Trumps golfklubb i Florida vid 14-tiden, lokal tid, mindre än en mil från expresidentens hem Mar-a-Lago.

Secret Service-agenter upptäckte en gevärspipa som stack ut genom ett staket samtidigt som expresidenten befann sig på golfbanan.

USA-val 2024

Trump var då uppemot 450 meter därifrån, enligt polisen.

Stoppades under flykt

Secret Service-personalen avfyrade skott mot personen som höll i vapnet, men denne lyckades oskadd fly från platsen i en bil. Ett vittne såg händelseförloppet och tog registreringsnumret på fordonet.

Polisen kunde snart stoppa en bil med en misstänkt person. Mannen identifierades av vittnet och greps av polis.

Polisen vid Martin County grep den misstänkte som var på flykt. Foto: Martin County Sheriff's Office/X

På brottsplatsen hittades ett automatvapen med sikte och en Gopro-kamera som tros ha varit tänkt att användas för att filma dådet, enligt polisen.

Secret Service-agenter upptäckte en gevärspipa som stack ut genom ett staket samtidigt som Trump befann sig på golfbanan. Foto: Stephany Matat/AP/TT

Misstänkte ska ha varit lugn

Den misstänkte ska enligt polisen ha uppfört sig ”relativt lugnt” och var inte beväpnad vid gripandet.

”Han uttryckte inte särskilt mycket känslor. Han frågade aldrig vad det handlade om”, säger sheriff William D. Snyder vid Floridapolisen.

Enligt honom tyder mycket på att man gripit rätt person.

Orden efter: ”Frukta inte!”

Trump uppdaterade sin insamlingswebbplats några timmar efter händelsen med ett meddelande till sina följare:

”Frukta inte! Jag är i säkerhet och mår bra, och ingen blev skadad. Tack gode Gud för det! Men det finns människor i den här världen som kommer att göra vad som helst för att stoppa oss. Jag kommer inte att sluta kämpa för er. Jag kommer aldrig att ge upp”, står det bland annat.

Biden uttrycker lättnad

President Joe Biden skrev i ett uttalande att han är ”lättad över att den förre presidenten är oskadd”.

Han tillade att han har instruerat sitt team att se till att Secret Service har alla resurser som behövs för att garantera Trumps säkerhet.

Två månader sedan kampanjdådet

Det är drygt två månader sedan attentatet på Trumps kampanjmöte i Pennsylvania den 13 juli. En person dödades, två skadades allvarligt och expresidenten träffades i örat när Thomas Matthew Crooks, 20, öppnade eld från ett tak i närheten.

Kimberly Cheatle, dåvarande chef för Secret Service, avgick efter massiv kritik mot myndighetens hantering av situationen. Hon beskrev själv händelsen som det största misslyckandet för Secret Service på årtionden.

Myndigheten har sedan dess sett över sina arbetsmetoder.

SVT sänder live med anledning av skottlossningen nära Donald Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela livesändningen med anledning av skottlossningen nära Donald Trump. Foto: Martin County Sheriff's Office/X, Alex Brandon/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet