BBC-journalisten Mark Lowen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör BBC-journalisten Mark Lowen om sitt eget gripande i Turkiet, och situationen för journalister i landet. Foto: SVT

BBC-reportern bevakade protesterna – greps också i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Precis som Joakim Medin är BBC:s Mark Lowen en i raden av journalister som gripits i Turkiet under massprotesterna.

Lowen utvisades för att han ”utgör ett hot mot den allmänna ordningen”.

– Mina tankar går till den svenska journalisten, säger Lowen.

På morgonen den 27 mars ringer telefonen på hotellrummeti Istanbul. BBC:s reporter och tidigare Turkietkorrespondent Mark Lowen ombeds komma till receptionen. Där grips han av civilklädd polis.

– Det är absurt, jag hade bara gjort mitt jobb, gjort intervjuer och filmat, och även redovisat den turkiska regeringens och president Erdogans syn på protesterna, säger Lowen.

Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Han hade återvänt till staden för att bevaka massprotesterna, som handlar om gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu.

Men efter bara några dagars rapportering greps han alltså. Efter totalt 17 timmar som frihetsberövad satt han på ett flyg tillbaka till London – utvisad med motiveringen att han ”utgör ett hot mot den allmänna ordningen”.

När nyheten om utvisningen började spridas över världen kom turkiska myndigheter med en förklaring om att Lowen saknade rätt ackreditering. En efterhandskonstruktion för att rättfärdiga gripandet, är Lowen själv övertygad om eftersom han tidigare inte har haft några problem med ackrediteringen i Turkiet.

– Att som internationell journalist plötsligt bli anklagad för att utgöra ett hot mot den allmänna ordningen känns kafkaeskt och illustrerar hotet mot yttrandefriheten och demokratin.

Protester i Istanbul på lördagen. Mark Lowen hoppas kunna åka tillbaka till Turkiet, både för att rapportera om vad som händer men också för att i framtiden kunna visa sin tvååriga dotter landet där han tidigare bott. ”Jag vill kunna åka tillbaka men måste låta dammet lägga sig först”, säger Lowen. Foto: Tolga Bozoglu/EPA/TTT

”Jag hade tur”

Lowen känner till gripandet av Joakim Medin men inte några detaljer om ärendet. Han konstaterar däremot att Turkiet under hans egen tid där som korrespondent, mellan 2014 och 2019, var det land i världen som fängslade flest journalister och att utrymmet för demokratisk debatt har minskat när Erdogan försöker klamra sig fast vid makten.

– Det är ett svårt och farligt jobb att vara journalist i Turkiet, särskilt för turkiska journalister. Jag hade tur som har en stor organisation som BBC bakom mig. Jag blev inte illa behandlad, men så är inte fallet för många andra gripna som inte har samma skydd.

– Mina tankar går till den svenska journalisten, och vi får se vad som händer.

Vill att regeringen sätter press

Även Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, konstaterar att situationen för journalister i Turkiet är dålig, med många gripna och frihetsberövade.

– Vi ser också att de som skrivit på sociala medier om protesterna har fått sina inlägg borttagna.

– Det är klart att det är oroande att Joakim inte har släppts. Därför är det så viktigt att svenska regeringen gör allt den kan för att pressa på och få honom fri.

Tomas Thorén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Tomas Thorén från Istanbul om läget för den fängslade svenska journalisten Joakim Medin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Mer i ämnet