Donald Trump efter presidentvalsdebatt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas Trump av debatten? Hör politiska rådgivaren Johan Ingerö och SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i videon. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Opinionen till Harris fördel -men experterna tror inte Trumpkampanjen påverkas

Uppdaterad
Publicerad

De få opinionsmätningar som kommit efter gårdagens debatt mellan de amerikanska presidentkandidaterna talar för att demokraternas kandidat, Kamala Harris, vann debatten.

Men frågan är om Trumpkampanjen påverkas av resultatet.

– Även om Harris naturligtvis vinner något på den här debatten så innebär det inte att Trump nödvändigtvis förlorar särskilt mycket, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

En av de tre mätningarna som gjorts efter debatten visar att fyra procent av de tillfrågade väljarna säger att debatten fått dem att ändra vad de tänker rösta på.

USA-val 2024

– Det är inte många som lyssnar på en debatt och ändrar sig i det polariserade USA, konstaterar Youcefi.

Topprepublikanen: ”Förlorad möjlighet”

Den republikanska senatorn och Trumpanhängaren Lindsey Graham kallar sin kandidats insats för en ”förlorad möjlighet”.

Kristdemokraternas tidigare partisekreterare, Johan Ingarö, är inne på samma linje.

– Hade Trump kunnat ställa Harris offside i någon avgörande fråga, särskilt om ekonomi eller energi då hade han kunnat koppla ett bra grepp – nu gjorde han inte det.

Experterna: Trumpkampanjen fortsätter oförändrad

Varken Ingarö eller Youcefi tror att Trumpkampanjen kommer påverkas i en avgörande omfattning.

– Trump är Trump och kommer fortsätta vara Trump. Det är det som har gjort honom till den han är i dag och tagit honom dit han har nått, säger Fouad Youcefi.

Ingarö pekar på att Harris är mer otydlig för väljarna.

– Om Kamala Harris finns det en ganska stor osäkerhet. Hon har skiftat åsikter diametralt många gånger och betraktas som lite konstgjord.

Kamala Harris hade inte samma möjligheter att ”avgöra” i debatten som Trump, men lyckades ”lugna en del av oron som finns omkring henne”, säger Ingarö.

Demokrater varnar för ”segerrus”

Även om många anser att Harris har vunnit TV-duellen är det nu många demokrater som dagen efter varnar för att ”bli segerrusig”, säger Youcefi.

– De påminner om att Hillary Clinton också sågs som vinnare av debatten mot Trump men faktiskt förlorade valet mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet