SVT:s reporter på plats i USA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trump försökte övertyga journalisterna om att han vann debatten” – hör SVT:s Fouad Youcefi om reaktionerna. Foto: Ronald Verhoeven.

Politiska reaktionerna efter debatten: ”Ett missat tillfälle”

Publicerad

De politiska reaktionerna i USA trillar in efter presidentdebatten. Med både ris och ros.

– Jag kan inte föreställa mig att det inte kommer att flytta nålen på opinionen, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (D).

Inom demokraterna hyllas Kamala Harris efter debatten. Bland andra guvernören från Pennsylvania Josh Shapiro (D), som innan debatten oroades för att folket hade ”hjärndimma” om Trumps meriter som president. Men efter debatten säger han:

”Jag tror att Kamala Harris tog bort den hjärndimman”, rapporterar CNN.

USA-val 2024

Även president Joe Biden var snabb att hylla Harris och skriver i ett inlägg på X att det ”inte ens var nära”.

”Harris bevisade att hon är det bästa valet för att leda vår nation framåt”, skriver han.

Enligt CNN:s tittare var det hon som vann debatten. I kanalens mätning säger 63 procent att hon gjorde en bättre ifrån sig än Donald Trump, som själv säger att det var ”min bästa debatt”.

”ABC-moderatorer partiska”

Annorlunda låter det från republikanerna.

– President Trump levererade ett kraftfullt America First-budskap, direkt till det amerikanska folket, säger republikanen Elise Stefanik.

Samtidigt kritiserar hon moderatorerna för att ha varit partiska efter flera faktakontroller av Trumps uttalanden, rapporterar Fox News.

Trump själv har kritiserat ABC och på sociala medier skriver han att det var ”tre mot en”.

Parhästen JD Vance säger till reportrar efteråt att Trump var både ”skarp” och ”tydlig” och anklagar Harris för ”plattityder”.

– Den största skillnaden mellan Harris och Trump är att de båda har meriter. Donald Trump är stolt över sina, och Kamala Harris skäms över sina och med rätta.

Donald Trump framför ett hav av journalister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trump själv var nöjd över sin insats och beskrev den som sin bästa debatt. Foto: TV2 Danmark.

”Missat tillfälle” för Trump

Den republikanske senatorn Lindsey Graham kallar Trumps insats för ett ”missat tillfälle”, rapporterar Politico.

Samtidigt rapporterar The Hill att ett flertal republikaner i representanthuset beklagar Trumps prestation i debatten och menar att han inte lyckats hålla sig till sitt budskap.

– Jag är bara ledsen. Hon visste exakt vilka knappar hon skulle trycka på. Det är överlag en besvikelse att han inte är mer samlad som under den första debatten, säger en republikansk källa till The Hill.

Ras för Trump-aktien efter debatten

Donald Trumps mediebolag Trump Media & Technologys aktie rasade med drygt 15 procent i terminshandel på Wall Street efter debatten. Den lägsta kursen sedan i våras.

Enligt spelbolagen har nu Harris en 53 procentig chans att vinna valet medan Donald Trump har tappat med 3,8 procentenheter, rapporterar affärsmagasinet Forbes och hänvisar till hemsidan Election Betting Odds statistik från fyra spelbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet