Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nu blandats in i affären där tysk satir om Turkiet nu hamnat på regeringsnivå. Foto: TT

Tysk åklagare slår till mot ny Erdoğan-satir

Uppdaterad
Publicerad

Tyska åklagare har nu ingripit mot en satirisk dikt mot Turkiets president Erdogan. Den sändes i public-service-sändaren ZDF. Enligt medieuppgifter ska även förbundskansler Angela Merkel vara inblandad i spelet kring försöken att lindra följderna tv-satiren.

Det var satirikern Jan Böhmermann som den 31 mars läste vad som kallades en ”nid-dikt” (Schmähgedicht) om den turkiske presidenten. Efter detta ska det ha förekommit protester i Turkiet mot dikten och tv-bolagets kontor i Istanbul.

Bakgrunden var att en annan tysk tv-sändare tidigare sände ett Erdogan-kritiskt inslag som ledde till att Erdoğan lät turkiska utrikesdepartementet kalla upp den tyske ambassadören för en protest och krav på att videoklippet skulle avlägsnas från nätet.

Satiriker hånade Erdogan

Testade gränserna

Då hänvisade ambassadören till den gällande yttrandefriheten i Tyskland.

Det var som svar på detta som Böhmermann uppenbarligen testade vilka gränserna är.

Enligt det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel ska även förbundskansler Angela Merkel ha blandats in i affären. Der Spiegel skriver att niddikten har vållat stor uppmärksamhet och stort bekymmer i den tyska regeringen.

I söndags ska Angela Merkel ha haft ett telefonsamtal med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu.

Uppfyllde inte kvalitetskrav

Der Spiegel citerar en talesperson för Merkel som säger att de båda regeringscheferna var eniga om att satiren var ”medvetet förolämpande” – och ZDF tog kort tid därefter bort klippet från Youtube och sin egen hemsida.

Enligt ZDF uppfyllde dikten inte tv-bolagets kvalitetskrav.

Dikten innehåller bland annat många sexuella anspelningar som gäller Erdoğan, som bland annat kallas ”bög” (schwul) med liten penis. Han kallas ”dumt svin” och några rader lyder så här (i mycket fri översättning):

– Han förtrycker kurder, slår kristna och tittar samtidigt på barnporr. Och till och med på kvällarna ägnar han sig, istället för att sova, åt oralsex med hundra får.

Kränkning av heder

Åklagarmyndigheten i Mainz (där ZDF har sitt huvudkontor) har redan fått in 20 anmälningar från privatpersoner. Åklagaren ska dessutom be regeringen om råd: Anser den turkiske presidenten att detta är åtalbart?

Texten finns på nätet (på tyska, utan översättning).

Åklagarens undersökning riktar sig dels mot satirikern Böhmermann personligen, dels mot ZDF, enligt Der Spiegel.

Den tyska grundlagen garanterar visserligen yttrandefrihet, men det finns ett undantag när det gäller kränkning av en persons heder. Frågan är om detta undantag gäller för Erdoğan-dikten.

Åklagaren har inlett en undersökning enligt paragraf 103 i den tyska strafflagen som handlar om misstanke om förolämpning mot främmande stats institutioner eller representanter. En fällande dom kan medföra fängelse i upp till tre år.

Det tyska utrikesdepartementet ska tidigt ha ställt frågan om dikten är straffbar. Man förberedde ärendet till det redan tidigare planerade telefonsamtalet i söndags mellan de båda regeringscheferna.

Uppmanade att anmäla

Merkel ska i samtalet ha hänvisat till press- och åsiktsfriheten men samtidigt, enligt Der Spiegel, ha medgett att denna har undantag.

Satirikern Böhmermann, som själv läste upp dikten i sin egenskap av programledare för satirprogrammet Neo Magazin Royale, ska ha uppmanat den turkiske presidenten att anmäla dikten för tysk åklagare.

Der Spiegel påpekar dock att det är mycket oklart hur detta fall kommer att sluta och menar att fängelsestraff nog är omöjligt. Även mot böter finns det motargument, menar tidningen.

Men fallets öde hänger också på vad Turkiet gör. Enligt strafflagens paragraf 104a kommer frågan om åtal också att avgöras av om det föreligger krav på åtal från den drabbade utländska regeringen.

Överlevnadsfråga

Frågan är ytterligt känslig för Merkel eftersom hon har varit en av de ledande i förhandlingar med Turkiet i flyktingfrågan.

Det handlar om att Turkiet nu kommit överens med EU om att Turkiet ska ta emot flyktingar från EU-området och stoppa strömmen av flyktingar till EU via Turkiet.

För Merkel är problemets lösning en del av hennes politiska överlevnadsstrategi. Kritiken mot Merkels agerande i flyktingfrågan rör att hon i somras visade sig för generös mot flyktingar vilket enligt kritikerna ledde till den stora flyktingströmmen till bland annat Sverige, Tyskland och Österrike.

1.800 rättegångar

Merkel har satsat allt på ett kort genom att skissera en lösning där Turkiet skulle hjälpa Tyskland och det övriga EU. Därför är satirprogrammet farligt för henne och den turkiske presidenten har tidigare visat att han förföljer dem som kritiserar honom.

I början av mars rapporterades att över 1.800 rättegångar inletts mot personer som skulle ha förolämpat presidenten sedan han kom till makten sensommaren 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Satiriker hånade Erdogan

Mer i ämnet