Det är den tyska lagen som är konstig – många säger att den är en kvarleva från en tid då man talade om majestätsförbrytelser. Det vill säga en lag som har sina rötter i 1800-talet – eller tider som ligger ännu längre tillbaka.
Det var den tyske satirikern Jan Böhmermann som för snart två veckor sedan läste upp en niddikt i den tyska tv-sändaren ZDF om Erdoğan som var mycket frän. Det talades om att han var homosexuell, det talades om storleken på hans penis, det talades om att han tittade på barnporr och hade oralsex med ”hundra får”. Han kallades även för ett dumt svin.
Böhmermann följde upp en annan satir som tidigare sänts av tv-sändaren NDR. Den ledde till att den tyske ambassadören kallades upp och fick motta en protest.
Regeringen ger klartecken
Böhmermann var själv medveten om att dikten inte var tillåten och uppmanade till och med Erdoğan att skaffa advokat och låta åtala honom.
Den tyska strafflagens paragraf 103 säger att en representant för en utländsk regering kan få igenom ett åtal om kränkning. Men det måste ske först sedan regeringen har gett klartecken.
Nu har alltså Angela Merkel gett klartecken. Och det är viktigt att särskilt nämna hennes namn – och inte hela regeringen.
Tror inte på rättegång
För kristdemokraten Merkels socialdemokratiska koalitionspartner SPD har redan kritiserat beslutet. Det finns alltså en spricka i regeringen i denna principiella fråga.
Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, SPD, tillhör dem som tvivlar på att den här frågan ska lösas med en rättegång, gillad av regeringen.
Merkel själv säger märkligt nog att det är oberoende domstolar som ska syssla med de avvägningar mellan yttrandefrihet och ”majestätsbrott” som det är frågan om.
Men ändå är det just ett sådant beslut – att ge klartecken för rättegång – som hon har nu trumfat igenom.
Talar med kluven tunga
Hon meddelar dessutom att paragrafen ska avskaffas 2018.
Man kan inte säga mer än att Merkel i detta fall talat med kluven tunga. Det verkar som om hon både vill och inte vill.
Men det är ingen tvekan om att hennes beslut kommer att ge upphov till en våldsam diskussion i Tyskland. Man kan säga att hennes slutgiltiga beslut inte överensstämmer med den bild av liberalitet som omgett Merkel.
Vi vet inte vad straffet kan bli. Paragraf 103 talar om straff upp till tre år och upp till fem år om det kan anses som förtal. Men även böter kan bli följden.
Krypa och fjäska
Hon kommer att kritiseras för att det är hennes hållning i flyktingfrågan som gör att hon nu måste krypa och fjäska för den allt mer diktatoriske Erdoğan.
Det är ju helt enkelt så att hon måste hålla sig väl med den auktoritäre ledaren därför att hennes egna politiska framtid hänger på att det avtal som ingåtts med Erdoğan kommer att fungera: Det var främst hennes idé men avtalet är mellan EU och Turkiet.
Avtalet innebär att Erdoğan mot en rad löften – som även de kan ses som stora eftergifter från EU:s sida – går med på att ta emot flyktingar som EU-länderna med bland annat Tyskland i spetsen inte vill ha.
Merkels opinionssiffror, och även hennes parti CDU:s, är dåliga. Och det beror på hennes synnerligen liberala hållning i flyktingfrågan i somras. Hennes kritiker menar att det ledde till den stora okontrollerade flyktingströmmen till Västeuropa.
Rädda sig själv
Merkel har alltså gett efter för Erdoğan. Man kan säga att hon med avtalet med Erdoğan satte allt på ett kort – för att försöka rädda sig själv från följderna av den politik hon själv genomdrivit.
Det blir desto mer obehagligt som detta – med tanke på Merkels starka ställning inom EU – också kan ses som en vink om hur EU kan förhålla sig i framtiden gentemot Erdoğan.
Vi får nu se om vi i fortsättningen kan tala om ängsliga politiker som inte vågar stöta sig med Erdoğan. Det kan ses som en nedmontering av yttrandefriheten i Tyskland – och kanske inom EU.
Det blir en djup bugning för den turkiske härskaren, där Tyskland alltså tillåter samma metoder mot hans kritiker som han själv tillämpar på hemmaplan.