Premiärminister Ahmet Davutoglu Foto: TT

AKP siktar på turkisk koalitionsregering

Uppdaterad
Publicerad

President Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP kommer att försöka bilda en koalitionsregering, säger vice premiärminister Numan Kurtulmus.

Enligt honom står nyval på agendan om koalitionsförsöket misslyckas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det är av stor vikt att alla politiska krafter tar ansvar och agerar på det sätt som krävs för att bevara stabiliteten och förtroendet för vårt land, säger Erdogan i sitt första uttalande efter valet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiska valet 2015

Kurtulmus tror att premiärminister Ahmet Davutoglu kommer att lyckas att bilda regering inom den givna perioden.

Bildar AKP en minoritetsregering vore det första gången sedan partiet kom till makten 2002. Men inga av de tre oppositionspartierna verkar vara villiga att samarbeta med AKP.

AKP är fortfarande största partiet, trots tappet, med ca 41 procent. På andra plats, med 25 procent av rösterna, kommer Republikanska folkpartiet (CHP), det sekulära parti som en gång leddes av landsfadern Mustafa Kemal Atatürk. Trea är Nationaliströrelsen MHP med 16,5 procent.

”Svårt se någon som vill samarbeta”

Den riktiga skrällen i det turkiska valet är att prokurdiska HDP, som blev fjärde största parti, lyckades ta sig in i parlamentet med 13 procent.

Av många bedömare ses HDP som det mest logiska alternativet för en koalitionsregering, eftersom partiet hjälpt till att förhandla mellan staten och landets kurder, menar Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Men partiet vill inte ingå i en koalition.

– AKP har dominerat Turkiet och turkisk politik de senaste 13 åren och Erdogan har betett sig allt mer auktoritärt. Den stora skiljelinjen har kommit att bli AKP mot de övriga. I kölvattnet av en så polariserad valkampanj är det svårt att se att något av oppositionpartierna skulle vilja samarbeta med AKP. Men det är fortfarande tidigt att säga, säger Paul Levin.

Även väljarna verkar ha reagerat på Erdogan. Hans väldiga palats utanför Ankara har stuckit i mångas ögon.

– Bilden av Erdogan som oslagbar har fått en ordentlig törn och betydelsen av det ska inte underskattas, säger Levin.

”Enorm glädje”

HDP:s framgång beror också på att man lyckats locka även turkiska vänsterväljare och liberaler. Både kvinnor och hbtq-kandidater har dessutom kvoterats in.

– Långt fler kvinnor är nu representerade i parlamentet och plötsligt har frågor om homosexuellas rättigheter lyfts upp på dagordningen, säger S-politikern Evin Cetin, på plats i Diyarbakir.

– Många unga kunde inte ens i sina vildaste fantasier föreställa sig att det skulle gå vägen. Det är en obeskrivlig känsla att följa det här på plats, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet