SVT:s genomgång visar att Hans Vestberg och Börje Ekholm, som varit Ericssons verkställande direktörer från 2010 tills idag, det vill säga den tidsperiod där bolaget själva identifierat en rad misstänkta mutaffärer, tillsammans fått lön och rörlig ersättning på totalt över en halv miljard kronor.
Ericssons framgångsrika affärer medförde att aktiekursen på fem år mer än fördubblade vilket i sin tur gjorde Vestberg och Ekholm till två av Sveriges bäst betalda företagsledare någonsin. Men enligt Joacim Olsson kan ersättningsnivåerna ha byggt på en mycket problematisk affärskultur.
– Det är alldeles uppenbart att det funnits en mutkultur som varit klart osund och som har bidragit att man fått affärer, omsättning och avkastning, säger Joacim Olsson.
Kortsiktiga bonusprogram
Enligt Aktiespararna är incitamentsprogrammen för ledningen en ägarstyrningsfråga.
– Vill man uppmuntra byggandet av ett bolag som har ett starkt varumärke och en mutfri kultur eller vill man bygga ett bolag som enbart handlar om att jaga nästa starka resultat, frågar Joacim Olsson retoriskt.
Enligt Joacim Olsson är många bonusprogram inte särskilt långsiktiga.
– Incitamentsprogram tenderar att vara mer kortsiktiga än vad vi står för. Ledningen är mer kortsiktig än ägarna, säger han.
Kräver redovisning från Ericsson
Aktiespararna kräver nu att Ericsson tydligt redogör för de kontroversiella händelserna och vad man gör för att mutkulturen ska upphöra.
– Jag vill investera i ett bolag som slipper framtida skandaler och framtida böter från amerikanska myndigheter. Ett bolag som är stabilt och tryggt att investera i utifrån den affär man bedriver. Inte för att man är duktig på att muta rätt tjänsteman, säger Joacim Olsson.