Belägringen av Polytekniska universitetet, som pågick i över en vecka, tycks nu vara avslutad. Foto: AP/TT

Aktivister har lämnat universitetet i Hongkong

Publicerad

Belägringen av Polytekniska universitetet, som har pågått i över en vecka, tycks nu vara avslutad.

– Vi hoppas kunna öppna skolan snart och påbörja renoveringsarbetet, säger universitetets vice ordförande.

Myndigheterna genomsökte under onsdagen universitetsområdet, som under de senaste veckorna utvecklats till ett regelrätt slagfält mellan demonstranter och polis.

De hittade högar av mat, kläder, sovsäckar och gasmaskar som ockupanterna lämnat kvar. Men inga människor, sånär som på en ensam kvinna som hamnat på efterkälken, rapporterar BBC.

Enligt universitetets vice ordförande, Miranda Lou, ska skolan nu renoveras.

– Vi har verkligen gjort vårt bästa i den här situationen. Vi hoppas kunna öppna skolan snart och minska påverkan på våra studenter och forskningsprojekt, säger Lou, enligt Reuters.

Hoppas på lugn

Under onsdagen kunde också Cross Harbour-tunneln, som kopplar samman Hongkong-ön och Kowloon, öppnas igen. Tunneln har i flera veckor varit avstängd, sedan demonstranter placerat stora cementblock där för att störa trafiken till ön.

Myndigheterna hoppas nu på att utrymningen av universitetet kan bidra till en lugnare period.

Belägringen innebar en ny kulmen i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, som bekämpade tårgas och vattenkanoner med bensinbomber och pilbågar. Över 1 100 människor har gripits av polis, enligt Reuters – flera i färd med att försöka fly universitetet.

Våldsam belägring

Utrymningen av Polytekniska universitetet sker bara dagar efter att demokratiivrande kandidater rönt stora framgångar i Hongkongs lokalval. Deltagandet var rekordhögt i valet, som av många betraktades som ett stresstest för Hongkongs Pekingtrogna chef Carrie Lams förtroende.

Ett av proteströrelsens främsta krav är att Carrie Lam avgår, eftersom hon anses har tillåtit Peking att blanda sig i Hongkongs interna politik. Lam har lovat att respektera valutgången.

En ny protestmarsch är inplanerad till helgen.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast enligt principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Källa: UI/Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.