När vallokalerna, som slog upp sina portar 07.30 lokal tid, hade varit öppna i tre timmar hade tre gånger så många personer röstat jämfört med samma tidsperiod under förra valet för fyra år sedan.
Många verkar ha velat rösta tidigt i Hongkongs lokalval, som ses som något av en folkomröstning om protesterna det senaste halvåret har befolkningens stöd.
– Det har varit extremt många som har varit intresserade av att rösta. Det här betyder inte att det bara är människor som röstar för demokratirörelsen, utan det här är också första chansen för de som stödjer regeringen att visa det, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten som är på plats i Hongkong tillsammans med fotograf Ronald Verhoeven.
”Viktigt att rösta”
– En del är rädda att valet kommer att stoppas av oförutsedda händelser, kanske protester, säger Hongkongbon Kevin Lai.
– Jag har inte sett ett sådant här val tidigare, men på grund av situationen är det viktigt att rösta. Och jag vet att många känner som jag, säger Chan, som inte uppger sitt fullständiga namn och som säger att hon kom tidigt eftersom hon väntar sig att många kommer att vilja rösta.
Rekordmånga kandidater
Så många som 4,1 miljoner har registrerat sig för att rösta, vilket är rekord. Totalt har Hongkong 7,4 miljoner invånare. Över tusen kandidater ställer upp för val till de 452 platserna i de olika distriktsråden, också det ett rekord.
– Förhoppningsvis kan det här valet bli en fredlig start till en mer fredlig utveckling i Hongkong, och kanske att även demonstranter känner att de har en möjlighet att utveckla på en fredlig väg. Men risken finns att våldet kommer att fortsätta även efter de här valen, säger Gustav Sundqvist, Kinavetare och forskare i statskunskap vid Mälardalens högskola.
Enligt vittnesuppgifter till Reuters var det relativt få poliser på plats vid vallokalerna på morgonen. Inför valet har det rapporterats om att hela kravallpolisens samlade styrkor om 31 000 man skulle vara på plats.
Protester i ett halvår
I cirka ett halvår har protestvågen pågått i Hongkong. Demonstranterna slår vakt om Hongkongs relativa självständighet, som de anser hotad. Gnistan till protesterna tändes då Hongkongs ledning lade fram ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.
Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Regeringen i Peking har framfört flera skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.
”Det finns inget utrymme att diskutera och föra den här kampen. Vi har blivit tvingade in i ett hörn och då måste man slå tillbaka”, så resonerade en människorättsadvokat som Ulrika Bergsten pratat med berättar hon i SVT:s direktsändning.