Foto: Ende Gelände/ 350.org

Aktivister stängde Vattenfallgruva

Uppdaterad
Publicerad

Runt 1 000 aktivister, klädda i vita skyddsoveraller och munskydd, bröt sig på fredagen in i en brunkolsgruva nära den polska gränsen i östra Tyskland som ägs av den svenska energijätten Vattenfall. Enligt organisationen 350.org var över hundra av dem svenskar.

 – Den är reducerad på grund av det här, säger Peter Stedt, pressinformatör på Vattenfall till SVT Nyheter.

Gruvan tvingades att tillfälligt stänga ner när aktivisterna trängde sig in för att blockera verksamheten i protest mot en försäljning av den svenskägda brunkolsverksamheten.

Vattenfall säljer brunkolen

– Det är en stor seger, säger Fanny Sannerud, som är en av de svenska aktivisterna på plats.

Tusentals protesterar

Tusentals aktivister har under veckan samlats i tyska Lausitz för att delta i protesten ”Ende Gelände”. SVT har fått uppgifter om att 80 aktivister befinner sig i kolgruvan under natten och att 300 ockuperar rälsen.

– Vi för en dialog med dem på plats och lyssnar på vad de har att säga, säger Peter Stedt, pressinformatör på Vattenfall.

Lugn stämning

Fanny Sannerud säger till SVT Nyheter att stämningen hittills i dag har varit lugn. Något som även Vattenfall har bekräftat för SVT Nyheter.

– I förmiddags gick det ett gäng över 200 personer ner till kolgruvan och ockuperade den, vissa gick in satte sig i vägen, vissa ockuperade tågrälsen och andra försökte förhindra kolet från att lämna gruvan.

Ockuperingen fortsätter

På lördagen kommer ockupationen av gruvan fortsätta. Då kommer aktivisten Fanny Sannerud vara på plats.

– Fossila bränslen är något som vi inte kan fortsätta att använda utan vi måste stoppa all ny utvinning av fossila bränslen. Vi måste avveckla de gruvor som finns för att hålla oss under två-gradersgränsen, säger säger hon till SVT Nyheter.

Vattenfall ska sälja brunkolen

Vattenfall offentliggjorde i april planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten. Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till affären.

”Om världens regeringar inte är beredda att leda vägen i klimatomställningen så får vi göra det själva”, säger en av svenskarna på plats i ett uttalande.

– Sveriges regering har all chans att stoppa den här kolförsäljningen, något vi kräver att de gör, säger Fanny Sannerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet