Till vänster Bert Sundström, utrikesreporter. Till höger ukrainska soldater med vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det en vapenvila att tala om egentligen? Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström i videon. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, EPA via TT

Förvirring efter samtalen med USA – oklart om vapenvila råder

Publicerad

Ryssland har under samtalen med USA styckat upp och villkorat det ursprungliga förslaget om en komplett vapenvila i Ukraina. Här är vad som hänt.

Under samtalen mellan USA, Ryssland och Ukraina har tre förslag lagts fram – en paus i attackerna mot energiinfrastruktur, en paus i attackerna i Svarta havet och en komplett vapenvila i luften, på marken och till havs.

Ukraina och USA kom överens om en komplett vapenvila den 11 mars. Ryssland har ställt långtgående krav för att kunna gå med på en sådan – att Ukraina helt upphör med mobiliseringen av soldater, slutar rusta sin försvarsmakt och att det militära stödet till Ukraina upphör.

Kriget i Ukraina

Energiinfrastrukturen

Den 18 mars kom Vladimir Putin och Donald Trump överens om en 30 dagar lång paus i attackerna mot Rysslands och Ukrainas energiinfrastruktur, alltså en tummetott av vad Ukraina och USA kommit överens om.

Ryssland har sedan dess hävdat att pausen i praktiken trädde i kraft då.

USA sa att de kommit överens om att stoppa attackerna mot ”energi och infrastruktur”, medan Ryssland sa att avtalet täckte ”energiinfrastruktur”.

Ukraina gick med på en paus i attackerna, men har sagt att Ryssland fortsatte att attackera landets energisektor efter den 18 mars. Ryssland har anklagat Ukraina för samma sak, vilket ukrainarna nekat till.

Den 25 mars uppgav Vita huset att parterna kommit överens om att vidta åtgärder för att ”implementera överenskommelsen om att förbjuda attacker mot energianläggningar i Ryssland och Ukraina”.

Huruvida pausen i nuläget råder är oklart. Båda sidor anklagade varandra senast på fredagen för att ha brutit mot överenskommelsen.

Svarta havet

Den 24 mars möttes Ryssland och USA i Saudiarabien. De kom överens om en paus i attackerna i Svarta havet. Men den ryska och amerikanska beskrivningen av överenskommelsen skiljde sig åt – igen.

USA skrev i ett uttalande att man lovat hjälpa Ryssland med följande: tillgång till världsmarknaden för jordbruksprodukter och konstgödsel, sänkta maritima försäkringskostnader samt Rysslands tillgång till hamnar och betalningssystem för sådana transaktioner.

Ryssland skrev att pausen i Svarta havet är villkorad, vilket amerikanerna inte gjorde. Enligt dem kan den träda i kraft först efter att sanktionerna mot en stor rysk bank, mat- och konstgödselexportörer och ryska fartyg lyfts. Banken, anser Ryssland, måste återigen få tillgång till det internationella betalsystemet SWIFT.

Det är alltså oklart när och om pausen kommer att träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet