Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen vill hamna på efterkälken vad gäller räntehöjningar”, säger SVT:s ekonomikommentator efter det amerikanska beskedet. Foto: SVT/TT

Alexander Norén om det amerikanska räntebeskedet: ”Sätter press på den svenska riksbanken”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att den amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 75 punkter. Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén är det troligt att fler centralbanker följer efter.

– Ingen vill hamna på efterkälken när det gäller räntehöjningar, säger han.

På grund av den stigande inflationen höjer den amerikanska centralbanken styrräntan med 75 punkter, för tredje gången på rad. Enligt Alexander Norén var trippelhöjningen väntad.

– Det pågår som ett race till toppen där ingen vill hamna på efterkälken när det gäller räntehöjningar. Ingen vill ha en för svag valuta för då blir det dyrare att importera, säger han.

Sätter press på Riksbanken

Dollarn står starkt mot kronan och euron. En dollar kostar nu 11,08 kronor, vilket är historiskt dyrt. För att undvika en skenande inflationen är det troligt att Riksbanken går vidare med fler höjningar framöver.

– Beskedet sätter naturligtvis press på den svenska Riksbanken att gå vidare med räntehöjningar framöver. Det är lite som ett följa John, fast istället följer man Fed i kampen mot inflationen.

Hör Alexander Noréns analys om räntebeskedet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.