Tre ekonomer om räntebeskedet: Så klarar du rekordhöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet från Riksbanken – att styrräntan höjs med en procentenhet – kan sätta många svenska hushåll i en knivig ekonomisk position. Men det finns knep att ta till.

– För de som köpt bostad för mer än fem år sedan kan det finnas anledning att omvärdera bostaden, säger Américo Fernandez, privatekonom på SEB.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Foto: Pressbild

Vilka drabbas värst av höjningen?

– De bolånetagare som har höga bolån och/eller små marginaler och redan nu kämpar med de stigande kostnaderna på övriga varor. Har man dessutom inget buffertsparande blir det ännu svårare att parera utgiftsökningar.

När kan det bli lättnader?

– Inflationen kan stiga ytterligare innan året är slut och man kan förvänta sig högre räntor tills den ger med sig. Men mycket är osäkert i prognoserna just nu, även när det gäller exempelvis elpriserna. Hushållen bör räkna med att det högre kostnadsläget består en bra bit framöver.

Vad kan man göra själv?

1. Se till att du har de bästa villkoren och priset på de varor och tjänster du köper, inklusive bolånet. Förhandla gärna med flera banker samtidigt så att du får bästa möjliga ränta.

2. Får du svårt att klara av att betala dina räntor, amorteringar eller andra räkningar – kontakta banken eller företaget och säg som det är. Gärna så snart som möjligt innan problemen blir värre.

3. Skaffa dig en bra bild över var utgifterna tar vägen en vanlig månad. Gömmer det sig något där som inte är alldeles nödvändigt att betala för eller är det någon kategori som sticker ut som du kan göra något åt?

Annika Winsth, chefsekonom Nordea

Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: Pressbild

Vilka drabbas värst av höjningen?

– De hushåll som har lån till rörlig 3-månaders ränta påverkas mer eller mindre omgående fullt ut. Hushåll med små marginaler har alltid svårare att ta höjd för stora kast, vilket lär bli kännbart i höst.

När kan det bli lättnader? 

– Om Riksbanken tar paus efter årets räntehöjningar, lär räntan ligga kvar runt dryga 2 procent något år framöver. Om Riksbanken istället fortsätter att höja även efter årsskiftet är risken att svensk ekonomi knuffas in i ett betydligt mer allvarligt konjunkturläge och att räntan sänks under 2024. Det är ett betydligt värre scenario för alla då det påverkar såväl bostadsmarknad som arbetsmarknad negativt.

Vad kan man göra själv?

1. Har man rörliga lån går det att binda dem. Problemet är att räntan på bundna lån redan har gått upp en hel del och det är inte alldeles säkert att det är en bra affär att binda i dag. För hushåll som vill veta sina kostnader är det dock attraktivt.

2. Det går att få respit med amorteringar om man hamnar i en krissituation, till exempel om man blir arbetslös eller liknande.

3. Betala av dyra konsumtionslån snarast.

Américo Fernández, privatekonom SEB

Américo Fernández, privatekonom SEB. Foto: Pressbild

Vilka drabbas värst av höjningen?

– Hushåll med en kombinationen av hög belåning, stor andel rörligt på sina bolåneräntor och samtidigt små ekonomiska marginaler. Ofta tillhör många unga och förstagångsköpare till denna grupp.

När kan det bli lättnader?

– Utifrån ett ränteperspektiv kan det dröja men däremot kan det komma en del lättnader i form av högkostnadsskydd för elräkningar, sänkta drivmedelsskatter och eventuellt tillfälligt slopade amorteringskrav. Först i mitten av oktober vet vi med säkerhet vilka plånboksfrågor regeringen avser att gå fram med.

Vad kan man göra själv?

1. Stresstesta din privatekonomi och identifiera var du är som mest ekonomisk sårbar. Det viktigaste är att i dessa tider få koll på läget för att kunna behandla din privatekonomi med rätt medicin. Här kan du ta hjälp av banken.

2. Inför köpstopp. För att få en omstart i privatekonomin överväg att under en till två månader endast konsumera det som verkligen behövs och skippa uteluncherna, fika på stan och biobesöken.

3. För de hushåll som köpt bostad för mer än fem år sedan kan det finnas anledning att omvärdera bostaden för att sänka amorteringen och därmed fylla på kassan i dessa tuffa tider. Viktigt är dock att se detta som en tillfällig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.