• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lättklädda turister i Dubrovnik i Kroatien. Arkivbild. Foto: Filip Horvat/AP/TT

Allt fler européer sura på turister

Uppdaterad
Publicerad

De smutsar ner, skränar och sliter på kulturarv. Boende på flera platser i bland annat Spanien, Italien och Kroatien har fått nog av turister och protesterar högljutt.

Men i Sverige märks inga sådana tendenser, enligt besöksorganisationen Visit Stockholm.

En varm julidag i den italienska kulturpärlan Venedig: 2 000 ilskna innerstadsbor går på kajer och gator och skriker ut sin ilska mot turisterna.

”Jag ger mig inte i väg, jag stannar”, står det på venetiansk dialekt på ett av alla de plakat som hålls upp.

De som protesterar anser att det är turisternas fel att hyrorna stiger i den historiska lagun-staden. Och de är arga på de enorma kryssningsfartyg som lägger till nära stadskärnan och släpper ut föroreningar, skriver tidningen The Guardian.

Venedig, med cirka 55 000 invånare, tar emot över 20 miljoner besökare om året.

LÄS MER: Miljontals piratkopierade artiklar beslagtagna i Europa

Turistorter inför förbud

I en värld av lågprisflyg och delningsekonomi är Venedigborna inte ensamma. Liknande demonstrationer har ägt rum i Barcelona, i San Sebastián och på Mallorca i Spanien samt i Dubrovnik i Kroatien.

Ön Hvar i den kroatiska skärgården, känd som ett party-mecka, förbjöd nyligen personer att gå utan tröja i stadsmiljö samt att äta och dricka på offentlig plats.

I Barcelona har man förbjudit Segway-turer från Gamla staden och området kring havet, rapporterar The Guardian.

TV: Nya protester mot turismen i Venedig

På Mallorca, Ibiza och de övriga baleariska öarna stramar åt sina regler för uthyrning av bostäder via sajter som Airbnb, rapporterar Ekot.

Uthyrningen är redan hårt reglerad, men nu har reglerna alltså skärpts ytterligare. Den som hyr ut en bostad till turister kan få böta så mycket som 40 000 euro, eller drygt 380 000 kronor, om en särskild turistlicens saknas.

En demonstration mot kryssningsfartyg i Venedig i Italien. Arkivbild. Foto: Luigi Costantini/AP/TT

Beroende av turismen

Men frågan är komplex. På flera av de platser där protester äger rum är ekonomin helt beroende av turismen. FN:s turistorgan UNWTO uppmanar därför lokala myndigheter att agera för att göra turismen mer hållbar – bland annat genom att uppmuntra besökare att bege sig bortom de vanliga dragplåstren och att förlänga turismsäsongen.

– Att försäkra sig om att turismen berikar både besökare och värd ställer krav på regler för hållbar turism, konstaterar UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai för The Guardian och lägger till att det starka motståndet mot turism som blossat upp är ”mycket allvarligt”.

LÄS MER: Dalarna överlägset populärt bland turister – naturen lockar

”Ingen proteströrelse”

Enligt Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm, finns det dock ingen blågul irritation gentemot turister.-  Nej. Här finns ingen proteströrelse, säger han.

– Och när jag pratar med mina kollegor i Malmö och Göteborg så är det här inte ens en fråga vi diskuterar, även om vi så klart noterar det som sker i Amsterdam, Barcelona, Venedig och på andra platser.

Sverige har tvärtom möjlighet att ta emot fler besökare, även om det är viktigt att näringen växer på ett hållbart sätt, poängterar Andersson.

– Stockholm kan ta emot fler turister utan att det skapar trängsel som på många andra platser i Europa. Turism skapar en herrans massa jobb och inkomster, det ska man komma ihåg, säger han.

Kroatiens skärgård lockar många turister. Men på ön Hvar är invånarna irriterade på skränande besökare. Arkivbild Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.