Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul Foto: Ozan Kose / Hasan Jamali (arkiv) / AFP / TT

Här är alla turer i Jamal Khashoggis försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Saudiarabien hävdar att han lämnade konsulatet samma dag, men turkiska företrädare menar att Khashoggi mördades inne på konsulatet.

Här är en tidslinje över händelserna.

Planerar giftemål. Fredag 28 september besöker Jamal Khashoggi det saudiska konsulatet i Istanbul. Han vill gifta sig med sin flickvän och behöver ett dokument, men ombeds att återkomma nästa vecka. Under helgen får Khashoggi ett samtal från konsulatet där han får instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.

Reser till London. Lördag 29 september reser Khashoggi till London och talar på en konferens. Han stannar kvar över helgen och träffar två vänner. De har senare sagt att Khashoggi inte verkade vara orolig över att han skulle återvända till konsulatet. Efter helgen reser Khashoggi tillbaka till Istanbul.

Saudisk journalist död

Misstänkt dödsteam anländer. Tisdag 2 oktober klockan 03.13 landar ett privatplan med saudier på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Passagerarna checkar in på ett hotell nära konsulatet och meddelar att de ska stanna i tre nätter, men de lämnar hotellet senare samma dag. Dessa män är det misstänkta dödsteamet.

Tar farväl av flickvännen. Innan han går in ger han sina två telefoner till sin flickvän och ber henne skaffa hjälp om han inte kommer tillbaka. Hon stannar utanför till klockan ett på natten, men Khashoggi dyker aldrig upp.

Går in på konsulatet. Klockan 13.14 fångas Khashoggi på bild av en övervakningskamera när han går in på konsulatet. Det är den sista kända bilden av honom.

Bilden som den turkiska tidningen Hurriyet tagit del av visar den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på väg in på det saudiska konsulatet. Foto: AP

Åker till residenset. Omkring klockan 16 lämnar sex fordon konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedd att ta ledigt.

Lämnar landet. Klockan 22.46 lyfter privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.

Anmäls försvunnen. Onsdag 3 oktober rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Jamal Khashoggi är försvunnen.

Inleder utredning. Lördag 6 oktober inleder turkiska åklagare en utredning av försvinnandet.

Misstänker mord. Söndag 7 oktober meddelar turkiska företrädare att de misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi inne på konsulatet. Man tror att 15 saudiska medborgare flögs till Turkiet för uppgiften. Det saudiska konsulatet nekar till anklagelserna.

Kräver bevis. Måndag 8 oktober säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.

Övervakningsbilder försvinner. Tisdag 9 oktober bjuder Saudiarabien in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har då försvunnit.

Saudier pekas ut. Onsdag 10 oktober publicerar den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah namn på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän, som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.

Demonstration utanför Saudiarabiens ambassad i Washington. Foto: AFP/TT

Mordet spelades in. Fredag 12 oktober Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan, uppger en källa till journalistens arbetsgivare The Washington Post.

Trump hotar med åtgärder. Lördag 13 oktober varnar USA:s president Donald Trump Saudiarabien för amerikanska kraftåtgärder om det skulle visa sig att styret i Riyad ligger bakom Khashoggis försvinnande.

Riyad slår tillbaka. Söndag 14 oktober slår Saudiarabien tillbaka mot hoten om sanktioner och säger att man kommer att besvara varje bestraffning av landet med ännu kraftfullare åtgärder.

Söker igenom konsulatet. Måndag 15 oktober söker turkiska myndigheter under kvällen och natten igenom det saudiska konsulatet. Poliser och åklagare tar bland annat med sig jordprover från beskickningens trädgård. Den amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar med hänvisning till källor att Saudiarabien är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som inte godkänts av högre ort.

Turkiska kriminaltekniker lämnar det saudiska konsulatet i Istanbul. De har sökt efter spår efter Khashoggi. Foto: TT

Uppges ha styckats. Tisdag 16 oktober uppger en anonym turkisk myndighetsföreträdare för nyhetsbyrån AP att de turkiska team som genomsökt konsulatet har hittat bevis på att Khashoggi dödades i byggnaden. Enligt en källa till CNN styckades även journalisten inne på konsulatet. Den tidigare saudiskvänlige republikanske senatorn Lindsey Graham säger i en intervju med Fox News att den ”giftige” kronprinsen Mohammed bin Salman måste bort.

Misstänkta kopplas till kronprinsen. Onsdag 17 oktober rapporterar Washington Post att elva av de 15 saudier som turkiska källor pekat ut som inblandade i försvinnandet har band till den saudiska säkerhetstjänsten. En av de misstänkta står personligen den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman nära, uppger The New York Times. Tidningen har också identifierat en femte person som en framstående saudisk rättsmedicinsk läkare. Washington Post publicerar senare på kvällen en artikel av Khashoggi om vikten av pressfrihet, som han färdigställt kort innan han försvann.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och det saudiska kungahuset har hela tiden nekat till att de vet vad som hände Jamal Khashoggi. Foto: TT

Nya morddetaljer sprids. Torsdag 18 oktober meddelar Frankrikes och Nederländernas finansministrar att de ställer in sin närvaro vid en ekonomisk storkonferens i Saudiarabien. Tidigare har flera storföretag och representanter för olika länder dragit sig ur. Samtidigt sprids nya uppgifter om otäcka detaljer från ljudupptagningar där det ska höras hur Khashoggi torteras.

Mystisk olycka. Turkiska medier uppger att en av de 15 män i ”dödsteamet” som misstänks för att ha torterat och mördat journalisten Jamal Khashoggi har dött i en trafikolycka i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Kronprinsens vakt på bild utanför. De 15 män som anklagas för att ha rest från Saudiarabien till Turkiet för att mörda Jamal Khashoggi knyts allt mer till den misstänkta brottsplatsen. Deras fingeravtryck ska ha påträffats på konsulatet och övervakningsbilder visar hur de vistats på flera av platserna som polisen tidigare knutit till journalistens försvinnande. En av männen har tidigare fotograferats med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på resor i Europa och USA och arbetar enligt källor med kungahusets säkerhet.

Vändningen: Åklagaren i Riyad medger att Khashoggi dödats. Natten mot lördag 20 oktober kommer beskedet att Jamal Khashoggi är död. Det uppger den saudiske åklagare som håller i utredningen kring den försvunne journalisten. Khashoggi dog efter ett bråk inne på saudiska konsultatet i Istanbul, Turkiet, rapporterar statliga saudiska medier.

Ströps till döds: Söndag 21 oktober uppger Saudiarabien att Jamal Khashoggi inte dog under ett slagsmål utan ströps till döds. Hans kropp rullades in i en matta. Uppgifterna kommer från en saudisk regeringstjänsteman som nyhetsbyrån Reuters har talat med. Det innebär att Saudiarabien än en gång ändrar sin version av vad som hände den saudiske journalisten.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Arkivbild. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Turkisk åklagare bekräftar: Den 31 oktober meddelar den turkiske chefsåklagaren Irfan Fidan att Khashoggi ska ha strypts till döds så fort han kommit in på det saudiska konsulatet. Han säger att mordet var planerat och hans kropp ska ha styckats och undanröjts. Detta är den första bekräftelsen från en officiell turkisk källa om att journalisten ska ha strypts och styckats inne på konsulatet.

Källor: Syra användes. Enligt uppgifter från turkiska källor till al-Jazira har man hittat spår av den frätande syran fluorvätesyra och andra kemikalier i den saudiske generalkonsuln Mohammed al-Otaibis hem. Enligt källan har saudiska myndigheter gjort sig av med Khashoggis kropp med hjälp av kemikalierna. Spåren ska komma från en brunn i konsulns trädgård och från prover av avloppsvattnet i området.

Turkiet utfärdar arresteringsorder mot två nära allierade till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman den 5 december. Männen misstänks ha planerat mordet Khashoggi.

Den 9 december rapporterar CNN att Khashoggis död på inte berodde på ett förhör som gick överstyr, utan ett planerat mord. Enligt sajtens källa ska det även finnas ljudupptagningar från mordet, där man enligt denne kan höra Khashoggi säga ”jag kan inte andas” innan han dör.

Statsminister Stefan Löfven och Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz

Den 3 januari rapporterade flera medier att den saudiske åklagaren vill se dödstraff för fem av de elva misstänkta för mordet på Khashoggi. Samma dag startade även rättegången i Saudiarabiens huvudstad Riyad där samtliga elva åtalade fanns på plats.

Den 7 februari drog FN:s utredare, Agnès Callamard, slutsatsen att mordet var planerat av statliga aktörer från Saudiarabien.

Den 8 februari rapporterar amerikanska medier, däribland New York Times att Saudiarabiens kronprins, Mohammad bin Salman, hotade att ”använda en kula” mot Jamal Khashoggi redan 2017 – ett år innan han dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Den 14 februari gick den turkiska polisen ut med att man misstänker att kvarlevorna efter Khashoggi kan ha bränts efter mordet, rapporterade Reuters med hänvisning till statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte berätta om han pratade om mordet på Khashoggi i samband med att han, den 25 februari, hade ett enskilt möte med Saudiarabiens kung Salman. Samtalet med kung Salman skedde under det pågående toppmötet i Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet