• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är Theresa Mays motståndare: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på Theresa May blir allt större och kraven på hennes avgång blir allt fler. Under de senaste månaderna har hon fått många avgörande fiender, som har gjort resan till brexit komplicerad.

Motståndarna finns både inom det egna partiet och från oppositionen, men också på EU-nivå. James Savage, grundare av nättidningen The Local, berättar vilka de är.

– Alla dessa personer skapar tillsammans en mardröm för Theresa May. Det jobbiga är att hon är ansatt från alla håll, säger han.

Boris Johnson 

– Boris Johnson är partikamrat till Theresa May, men han har alltid själv velat bli partiledare och han har ställt sig på brexit-sidan. Johnson försöker använda hela brexit-processen till sin fördel. Dels för att få en hårdare brexit, men också för att få bort May och bli ledare för partiet och så småningom bli premiärminister, säger James Savage.

Vilka chanser har han att ersätta May? 

– Om det blir en omröstning bland det konservativa fotfolket, så har han stor chans att vinna. Han är väldigt populär bland dem, säger James Savage.

Jacob Rees-Mogg

– Han leder en grupp inom det konservativa partiet som organiserar sig mot Theresa May i parlamentet. De är som ett parti inom partiet och röstar tillsammans. De organiserar sig också för den hårdast möjliga brexit och röstar emot Mays avtal. Han är den som ställt till med mest bekymmer för henne, säger James Savage.

Jeremy Corbyn 

– Jeremy Corbyns inställning till brexit skiljer sig inte så markant från Mays. De vill båda ha någon slags tullunion, ganska nära EU, men inte vara en del av EU. Trots det så är det hans jobb som oppositionsledare att rösta mot Mays förslag – och det gör han.  

Anna Soubry 

– Anna Soubry har nyligen lämnat Mays konservativa parti för att gå ihop med flera parlamentsledamöter inom Labourpartiet. Hon vill stanna i EU och har röstat emot Mays brexitförlag under hela den här perionden. Soubry tog också med sig flera parlamentsledamöter från det egna partiet, vilket har försvagat Mays eftersom hennes majoritet krymper ännu mer.

Michel Barnier

– EU:s chefsförhandlare som Theresa May har haft mycket att göra med under förhandlingarna med EU. Det har inte gått så bra. De har fått till ett avtal, men hon får alltid nej när hon kommer med sina förslag till honom. 

John Bercow

– Brittiska underhusets talman som nyligen sa nej till ännu en omröstning om Theresa Mays avtal eftersom han säger att det inte går att rösta om samma sak igen. Men hela Mays plan var att de skulle rösta på hennes förslag tills det blev godkänt. Men det funkar inte nu, säger James Savage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.