Den torka som drabbat Amazonas får allvarliga konsekvenser för resten av Brasilien. Amazonas fungerar i vanliga fall som en gigantisk vattenpump. Foto: SVT

Amazonastorka tvingar människor på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Östra Amazonas djungel är drabbad av den värsta torkan på decennier och på de uttorkade bifloderna kan man inte längre transportera matvaror. Det leder till att barnen som bor i djungeln riskerar att drabbas av undernäring och därför tvingas många familjer nu att flytta.

Den djungel som ska ånga av fukt är istället insvept i brandrök. Floder har torrlagts och löven slokar.

Pepe och Iza Osualdo vill visa SVT:s Korrespondenterna sitt gamla hem i djungeln. Vi hoppar i Pepes kanot och far i väg i gryningen. Brandröken ligger tät och ögonen tåras.

#vårtklimat

I en allt torrare regnskog sprider sig bränderna okontrollerat. Vi åker på huvudfloden, längs strandkanterna ser vi hur vattnet ligger flera meter lägre än normalt.

Tvingades flytta

Kajmaner rasslar iväg och dyker ner i vattnet när de hör ljudet av båtmotorn. Flera av bifloderna har torkat ut och det var därför Pepe och Iza tvingades flytta med sina tio barn.

– Vi kunde inte ta oss till matbutiken, barnen kom inte iväg till skolan, berättar Iza.

Hon går omkring bland ruinerna av deras gamla hus och tittar sorgset på fruktträden som de en gång planterade.

– Det är en mycket vacker plats det här, jag saknar den mycket. Men vår son höll på att dö en gång för att vi knappt hann till läkaren i tid. Därför bestämde vi oss för att flytta.

”Går inte att odla cassava”

I Amazonas är floderna det blodomlopp som får livet att fungera. Det finns nästan inga vägar, i stället är det floderna som är vattenvägar, på vilka man tar sig till jobbet, doktorn, matbutiken och så skolan.

När bifloderna torkade ut kring parets lilla nybyggargård tog resorna fyra timmar istället för 40 minuter – bifloderna genom regnskogen var genvägarna de tog för att kunna få livet att fungera.

Nu har de flyttat närmare civilisationen, men är fortsatt drabbade av torkan. De visar oss också odlingarna bakom sitt nya hus, allting slokar och är brunt förutom några palmer med bananer.

– Det går inte att odla cassava längre, berättar Iza.

Uttorkade flodbädder

Det är en skakande syn att se bifloder till den mäktiga Rio Negro helt torrlagda. I Manaus dagstidningar råder krigsrubriker, där man konstaterar att vattennivån i Rio Negro sjunkit med 1,5 meter på bara fyra dagar.

Vi går på de uttorkade flodbädden för att försöka nå de byar som isolerats när floderna torrlagts. När floderna är torrlagda blir det omöjligt att transportera fisk, grönsaker och frukt till marknaden inne i Manaus.

En majoritet av kommunerna i Amazonas har deklarerat undantagstillstånd, torkan är värst i de nordöstra delarna. Det kommer rapporter om att barn i avlägsna byar börjar visa tecken på undernäring eftersom det på många håll inte går att odla stapelvaror som cassava.

Tvingas ställa in undervisning

I Amazonas blir barn hämtade av särskilda skolbåtar.  I flera kommuner i Amazonas har skolorna tvingats ställa in undervisningen eftersom barnen inte kan ta sig till skolan.

Nu tvingas Izas och Pepes barnbarn ibland gå till skolan längs den uttorkade floden, något som är förknippat med faror.

–De kan bli attackerade av krokodiler och också bitna av giftormar när de promenerar i gryningen eller skymningen, jag är mycket orolig, berättar hon.

Andra Amazonasbor vi möter klagar på den ständiga brandröken som irriterar ögonen och orsakar huvudvärk.

Varmare hav bakom klimatförändring

Enligt forskarna är det klimatförändringarna och skogsskövlingen som lett till det ofattbara – att världens sista stora sammanhängande djungel blir allt torrare, med skogsbränder som följd.

Amazonas däggdjur och fåglar får också allt svårare att föröka sig med framgång.

– Det hetare och torrare klimatet i Amazonas hör samman med högre temperaturer i både Stilla havet och Atlanten, berättar Gabriel Carrero, ekolog på forskningsinstitutet IDESAM (Instituto Nacional Pesquisas da Amazonia)  i Manaus.

Frigör koldioxid

Svedjebränning för att skapa ny betes- eller jordbruksmark är sedan gammalt ett problem i tropikerna, men med en allt torrare skog blir bränderna svåra att kontrollera.

Efter att skogsavverkningarna minskade under många år så har avskogningen av Amazonas åter ökat med 30 procent sen 2012, enligt IDESAM.

Amazonas är som världens största sammanhängande skogsområde en betydande kolsänka, det vill säga att den absorberar och binder enorma mängder koldioxid. Men när träden torkar så frigör i stället skogen stora mängder koldioxid .

– Det rör sig om betydande tillskott av koldioxid i atmosfären, berättar Gabriel Carrero.

Under det extremt torra året 2010 räknade vi att det handlade om ett större koldioxidtillskott till atmosfären än det EU och Japan tillsammans svarar för under ett år.

Vattenkris

Torkan i Amazonas får allvarliga konsekvenser också för resten av Brasilien. Amazonas fungerar i vanliga fall som en gigantisk vattenpump.

Ångan från skogen brukar bilda vad forskarna kallar för ”flying rivers”. Ett enda träd med en trädkrona som är 20 meter i diameter avger på ett dygn 300 liter vatten. 

Molnen som bildas avger sen regn i centrala och södra Brasilien. Men i fem års tid har regnen uteblivit vilket bidragit till den värsta vattenkrisen på 100 år i Sydamerikas största stad Sao Paolo med 11 miljoner invånare.

I vissa stadsdelar finns bara dricksvatten mellan 4 och 6 på morgonen och det hålls regelbundet demonstrationer på gatorna.

Det har gått så långt att vattenbristen påverkar landets ekonomi då företag tvekar att investera i en megastad drabbad av den värsta torkan någonsin.

Andra bidragande faktorer är ett gammalt vattenledningssystem , förorenade vattendrag och att myndigheterna underlåtit sig att bygga nya vattenreservoarer till stadens snabbt växande befolkning.

Riskerar förvandlas till stäpp

I november ska regnperioden börja i Amazonas. Nu fruktar många att om den blir som gångna årens regnperiod kommer inte regnen att räcka till för att rädda Amazonas djungel från den fortsatta uttorkningen.

På lång sikt hotas Amazonas att förvandlas från djungel till stäpp och savann, enligt forskarna på IDESAM.

Fakta

Korrespondenterna om ett klimat i förändring sänds tisdag kl 20.00 i SVT2. Diskutera i sociala medier #vårtklimat #korrespondenterna. Se programmet i efterhand på svtplay här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet