En svensk människorättsaktivist har gripits i Kina. På bilden syns demonstrationer i Hongkong i förra veckan efter att fem bokhandlare spårlöst försvunnits. Även de misstänks ha tagits av kinesisk polis. Foto: TT

Ambassad får inte träffa gripen svensk

Uppdaterad
Publicerad

En svensk människorättsaktivist som greps i Kina den 3 januari har hittills inte fått träffa företrädare från svenska ambassaden, enligt UD. Den gripne lider av en sjukdom som kräver medicinsk vård, och oron växer för att han inte får tillgång till dessa.

Kinesiska UD bekräftar gripandet i dag och säger att man kommer att underlätta för Sveriges beskickning att utföra sitt uppdrag.

Enligt Johan Tegel på UD:s pressbyrå kallade UD till sig Kinas ambassadör i Stockholm den 8 januari för att begära klarhet i vad som skett och att svenska företrädare skulle få skyndsamt tillträde till mannen.

Kinasvensk

– Vår begäran har ännu inte hörsammats, säger Johan Tegel.

Även flickvännen greps

Aktivisten, verksam i gruppen Chinese Urgent Action som bland annat försöker bistå kineser med juridisk hjälp, var på väg till Thailand när han greps på Pekings flygplats. Även hans flickvän tros ha gripits.

Enligt uttalandet från Kinas utrikesdepartement i dag har ”den svenske medborgaren utfört handlingar som hotar Kinas säkerhet, och därför har man i Peking vidtagit lagenliga tvångsåtgärder och inlett en undersökning”.

Det heter också att Kina kommer att ”underlätta för Sveriges beskickning att utföra sitt uppdrag”, vilket enligt svenska UD ännu inte har skett.

Mycket oklart

Kina-forskaren William Nee vid Amnesty International i Hongkong säger till SVT att det fortfarande är oklart exakt vilka procedurer som väntar den gripne.

– Eftersom han är utländsk medborgare har nog många hoppats att han bara skulle utvisas, men vi vet ännu inte vad som kan hända. Nästa formella steg är arrestering, därefter åtal och rättegång. Dit är det långt. Men för oss är det upprörande att en vanlig medarbetare vid en icke-statlig organisation som försöker främja lagen kan fängslas för att han skulle ha hotat statens säkerhet. Det ser ut som en del i myndigheternas nedslag på jurister och människorättsaktivister i Kina, säger Nee.

Massgripande

I somras greps över 200 kinesiska jurister och aktivister runt om i Kina i samband med en omfattande polisaktion. Enligt Nee sitter över 20 fortfarande i häkte hos polisen, andra har arresterats och åtalas för ”omstörtande verksamhet”.

– Det är mycket oroande, säger William Nee i Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinasvensk

Mer i ämnet