De tre amerikanerna har under en längre tid suttit fängslade i nordkoreanska arbetsläger.
En av dem är en affärsman som 2016 dömdes till tio års straffarbete för spioneri. De andra två jobbade som universitetslärare i Pyongyang och fängslades förra året på oklara grunder.
När Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho besökte Sveriges utrikesminister Margot Wallström i mars var frisläppandet av de tre amerikanerna högt på agendan.
En person med insyn i förhandlingarna berättar att Sverige, som är USA:s skyddsmakt i Nordkorea – lade fram det som en förutsättning för att det kommande mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump skulle bli så bra som möjligt.
– Sedan dess har det kommit fler och fler positiva signaler från Nordkorea och nyligen var det samtal på ministernivå mellan utrikesminister Wallström och andra ministrar, uppger källan.
Nya samtal är planerade inom kort
President Trumps advokat Rudy Giuliani uppgav natten till torsdag i amerikansk tv att de tre fångarna kan släppas fria redan under torsdagen. Presidenten själv har twittrat om att ett frisläppande är nära förestående.
”Som alla vet har den förra administrationen förgäves länge bett om att tre gisslan ska släppas från nordkoreanska arbetsläger. Vänta bara!”
Bara en fängslades under Obama-tiden
Donald Trumps påstående är dock inte helt sanningsenligt, då två av de tre greps under hans tid som president. En den 23 april 2017 och en den 6 maj 2017. Den tredje har dock suttit fängslad sedan Obama var president.
Mötet mellan presidenten och Kim Jong-un såg länge ut att kunna äga rum i just Sverige, men nu har listan på möjliga platser minskat till antingen Singapore eller den demilitariserade zonen.