• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Följ pengarna.” En man vakade på torsdagen utanför HD i Washington DC. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

New Yorks distriktsåklagare kan få ut Trumps deklarationer

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump behöver inte offentliggöra sina deklarationer för kongressen – men kan behöva visa dem för distriktsåklagare i New York. Det slår Högsta domstolen i Washington fast, och markerar därmed slutet på en flera år lång juridisk strid som handlat om såväl misstänkta skumraskaffärer som makt.

Beslutet i Högsta domstolen på torsdagsförmiddagen, lokal tid, är ett stort bakslag för Donald Trump. Efter en flerårig juridisk strid har nu landets högsta juridiska instans slagit fast att presidenten är skyldig att lämna uppgifter om sin privatekonomi till åklagarmyndigheterna i New York.

”För 200 år sedan slog en av vår domstols stora jurister fast att ingen medborgare, inte ens presidenten, kategoriskt står över den allmänna skyldigheten att överlämna bevisning när det begärs inom ett straffrättsligt förfarande”, skriver rätten i sitt utslag.

Sju av nio domare gick på New Yorks linje.

Kongressen får avslag

Samtidigt som Högsta domstolen slår fast att åklagarmyndigheten i New York har rätt att ta del av dokumenten ogiltigförklarar den en tidigare dom som slog fast att demokratiskt kontrollerade kommittéer i kongressen skulle få tillgång till skattedeklarationerna. Den delen av ärendet skickas nu tillbaka till lägre juridisk instans.

Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som nekat att offentliggöra sina deklarationer, vilket eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter. Trump har styvnackat vägrat och hans advokater har överklagat varje utslag som gått emot presidenten.

Distriktsåklagare i New York har begärt insyn i Donald Trumps deklarationshistorik sedan 2011, som en del av en utredning kring betalningar gjorda av Michael Cohen, presidentens tidigare personliga advokat, till två kvinnor som påståtts ha haft sexuella relationer med den amerikanske presidenten.

Försenat beslut

Högsta domstolen diskuterade ärendet i maj – på distans, för att minska smittspridningsrisken. Rätten förväntades meddela sitt utslag i maj, men beslutet har blivit försenat.

På förhand tycktes flera omständigheter tala till Trumps fördel

Att Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd ansågs indikera att den övervägde att gå emot de lägre instansernas utslag. Dessutom har Trump under sin tid i Vita huset kunnat utse två nya domare, vilket innebär att rätten har en konservativ majoritet.

Den 3 november väljer USA president. Högsta domstolens utslag förväntas få stor betydelse i valrörelsen.

Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington D C. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande makten (kongressen). I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är förenliga med USA:s grundlag.

Domstolen har nio medlemmar. Nya domare nomineras av presidenten och måste godkännas av en majoritet av senatens ledamöter. Domarna innehar ämbetet på livstid men kan pensioneras på egen begäran.

När HD:s domare kategoriseras som ”konservativa” eller ”liberala” åsyftas främst synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker förenklat att lagtexten ska tolkas strikt medan de liberala generellt anser att aktuella förhållanden får spela in. Detta har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Källor: Supremecourt.gov, AFP med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.