Aung San Suu Kyi Foto: TT

Amnesty anklagar Burma för svåra övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp som kan vara brott mot mänskligheten utförs av regeringsstyrkor i Burma mot folkgruppen rohingya, enligt Amnesty International.

Fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som i praktiken styr landets regering, kritiseras hårt.

Efter en undersökning anklagar Amnesty de burmesiska säkerhetsstyrkorna för mängder av olagliga dödanden samt våldtäkter mot kvinnor och flickor ur den muslimska minoriteten rohingya. Dessutom har över 1 200 bostäder och hela byar bränts ner under offensiven i delstaten Rakhine, längs gränsen mot Bangladesh, enligt rapporten.

”Den burmesiska militären har riktat in sig på civila rohingya i en känslokall och systematisk våldskampanj. Män, kvinnor, barn, hela familjer och hela byar har attackerats och utsatts för övergrepp, som en form av kollektiv bestraffning”, skriver Rafendi Djamin, chef för Amnestys verksamhet i Sydostasien och Stilla havet, i ett uttalande.

”Systematisk attack”

”De förkastliga åtgärderna av militären kan vara en del av en utbredd och systematisk attack mot en civilbefolkning och kan utgöra brott mot mänskligheten. Vi är oroliga för att de fruktansvärda berättelserna om brott vi har upptäckt bara är toppen av ett isberg”, fortsätter han.

Amnesty har i sin undersökning intervjuat rohingya i Burma och Bangladesh samt analyserat fotografier, videofilmer och satellitbilder.

Insatsen inleddes efter en attack mot en polisstation i början av oktober som skylldes på rohingya-extremister och där nio poliser dödades.

Svikit ansvar

Tiotusentals rohingya har nu tvingats fly våldet, men kläms mellan sköldarna i en humanitär katastrof eftersom Bangladesh skärpt gränsbevakningen för att hindra dem från att ta sig in.

Aung San Suu Kyi, som fick Nobels fredspris 1991 för sin långa demokratikamp, har kritiserats av bland andra FN och Malaysia för övergreppen.

Nu ansluter sig även Amnesty till den kören:

”Även om militären är direkt ansvarig för brotten, har Aung San Suu Kyi misslyckats med att leva upp till både sitt politiska och moraliska ansvar att försöka stoppa och fördöma det som utspelas i delstaten Rakhine”, skriver Djamin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.