Den 15 november 2019 gick tusentals människor i Iran ut och demonstrerade mot höjda bensinpriser. Bränder och vandalism förekom, men protesterna var i huvudsak fredliga.
Men de iranska säkerhetsstyrkorna svar var våldsamt. Hundratals demonstranterna dödades och över 7000 greps.
Minst tre dömda till döden
Amnesty har försökt kartlägga vad som hände med de gripna, och i en rapport som släpps i dag har de identifierat över 500 personer och vad som hände med dem.
Minst tre unga män har dömts till döden, för ”fiendskap mot Gud”. Andra har dömts till fängelse i 10 år. Ett dussintal har dömts till spöstraff, varav minst två redan blivit pryglade.
Många vittnar om omfattande tortyr och omänsklig behandling när de greps och arresterades.
Män, kvinnor och barn blev slagna med påkar, batonger och kablar. De tvingades sitta och stå i smärtsamma ställningar under långa perioder och de fick inte tillräckligt med mat och vatten.
Iranska förhörsledare inom säkerhets- och underrättelsetjänsten ska ha tvingat gripna att klä av sig nakna, utsatt dem för elchocker och skenavrättningar.
Enligt Amnesty använder iranska myndigheter tortyr för att straffa, skrämma och förnedra.
Amnesty: Grova brott mot mänskliga rättigheter
Många gripna utsattes för ”försvinnande” i dagar, veckor och till och med månader, då de hölls i hemliga förvar. I ett fall som Amnesty skriver om i rapporten arresterade myndigheterna en familjemedlem som frågade efter två försvunna anhöriga.
Enligt den iranska strafflagen har demonstranter dömts för ”störande av allmän ordning”, ”spridande av propaganda mot systemet” och ”förolämpande av den högste ledaren”.
Amnesty International anser att Iran gjort sig skyldiga till grova brott mot mänskliga rättigheter. Amnesty är övertygade att antalet åtalade och dömda är betydligt fler än de 500 de har namn på, eftersom över 7000 greps under demonstrationerna.
Fakta: Bränsleprotesterna i Iran
Protesterna bröt ut runt midnatt den 15 november 2019.
Den utlösande faktorn var ett regeringsbeslut om att ransonera och dra tillbaka subventioner på bensin – något som ökat priset med upp till 300 procent.
Protester pågick i drygt 40 städer och en del av demonstranterna satte bland annat eld på banker och bensinstationer.
Ett par dagar efter de första demonstrationerna begränsades tillgången till internet kraftigt under flera dagar.
Den 20 november utropade president Hassan Rohani ”seger” över proteströrelsen som han påstår är influerad av bland annat USA.
Enligt Amnesty International var demonstrationerna till största del fredliga.
Källa: Amnesty, Reuters med flera