Det har nu gått drygt en månad sedan talibanerna tog makten i Afghanistan. Till skillnad från 2001, när de sist styrde landet, har de den här gången gett uttryck för en mildare ton mot kvinnor. Bland annat genom löften om att kvinnor fortsatt ska få studera på universitet.
Men enligt en ny rapport från Amnesty International visar agerandet på det motsatta.
– Under de fem veckor som gått sedan talibanerna tog kontroll över Afghanistan har de tydligt visat att de inte respekterar mänskliga rättigheter. Vi har redan sett en våg av övergrepp i form av repressalier och restriktioner mot kvinnor, säger Dinushika Dissanayake, biträdande chef på Amnesty International södra Asien, i ett pressmeddelande.
Exkludering av kvinnor i politiken
Enligt rapporten hindras kvinnor från att arbeta, samtidigt som många dessutom avstår arbete på grund av rädsla.
Kvinnor tillåts visserligen studera på universitet men tvingas bära heltäckande kläder som döljer kropp, händer och större delar av ansiktet. De får inte heller dela klassrum med män.
När universitetet öppnade igen den 6 september spreds bilder på sociala medier från klassrum där en gardin satts upp för att särskilja männen och kvinnorna.
Rapporten tar också upp de flertal kvinnorättsdemonstrationer som pågått, där flera personer har dödats eller skadats.
När BBC tidigare i år ställde frågan om kvinnor (och etniska minoriteter) skulle ingå i den nya afghanska regeringen, under en intervju med chefen för talibanernas politiska kontor i Qatar, fick man svaret att det ”kanske inte” kommer finnas en kvinna i regeringens topposter.
Och mycket riktigt visade sig det nya styret bestå uteslutande av män. När talibanerna presenterade sin tillfälliga regering den 7 september fanns ingen kvinna på plats.
Riskerar en kollaps
Trots flera samtal med den inhemska och oberoende institutionen Afghanistan Independent Human Rights Commission och FN har talibanerna inte infriat sina löften. Amnesty summerar den nuvarande situationen i landet som en två decennier lång uppbyggnad för kvinnors rättigheter som nu riskerar att kollapsa.
Enligt Amnesty är det nu viktigt att förhandlingar med myndigheterna i Afghanistan börjar omedelbart, för att säkerställa respekten för internationella mänskliga rättigheter. Man menar också att FN måste ta ett större ansvar för att övervaka och säkerställa en hållbar situation i landet.