Amnestychef och nio andra gripna i Turkiet – utreds för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra av de personer som den turkiska polisen har gripit utreds för ”medlemskap i en väpnad terrororganisation”. Bland de gripna finns en svensk medborgare.

Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter misstänkta.

”Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade”, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

”Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas.”

Svenska mannen mår väl

Idil greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, hade frihetsberövats och åtalats.

LÄS MER: Amnestychef i Turkiet gripen – misstänks för Gülenrelation

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges ”må väl”.

Svenska Amnesty har uppgifter om sammanlagt elva gripna: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. De gripna hade deltagit på en konferens om digital säkerhet och har enligt Amnestys uppgifter fått tillgång till advokat.

Deltog som utbildare

Enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

Gruppen greps vid ett människorättsmöte på en ö i närheten av Istanbul. Personerna hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation, enligt tidningen Hürriyet.

LÄS MER: Svensk gripen vid människorättsmöte i Turkiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet