Carl Fridh Kleberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ingredienser finns för ett oroligt efterspel” – hör SVT:s utrikesreporter om valet i Georgien. Foto: Vlada Cakic

Analys: ”Alla ingredienser finns till ett oroligt efterspel i Georgien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Strax efter att vallokalerna stängde firade både regeringspartiet och oppositionen utifrån de vallokalsundersökningar som passade dem bäst. Men Georgiens öde har inte avgjorts än.

Carl Fridh Kleberg

Utrikesreporter

Att som politiker inte framhålla att den egna sidan kommer att vinna får väl sägas vara närmast ett tjänstefel. Under de senaste dagarnas åkande runt i Georgien har det varit svårt att inte lägga märke till hur många av både regeringens och samlade oppositionens anhängare har pratat om valets utfall som självklart.

Till deras egen fördel, förstås, och inte på det där pliktskyldiga politikersättet eller av rent önsketänkande utan i förbipasserande.

– Ja, efter valet så kommer vi ju ha en period på ett år och sedan val igen, sade en ung aktivist i ett samtal om något helt annat.

Men det utgår från en överenskommelse mellan oppositionskoalitionerna om vad som skulle hända i fallet av en valseger. På snarlikt sätt beskrev en kalasjnikovbeväpnad medlem av säkerhetsstyrkorna vid taggtråden mot de fakto ryssockuperade Sydossetien framtiden utifrån antagandet om regeringspartiet Georgisk dröms seger.

Många andra har förstås tvärt om bitit på naglarna. Men få om någon vi pratat med är annat än benhårt säkra på att om valet har gått rätt till så är det deras sida som har vunnit.

Kan bli massdemonstrationer

Notoriskt osäkra georgiska opinionsundersökningar har låtit både regering och opposition peka på ett övertag. När vallokalerna stängde kom tre valundersökningar varav två indikerade fördel oppositionen och den tredje storseger för regeringspartiet. Båda sidor utropade sig till segrare utifrån det som passade dem bäst.

Till skillnad från mätningarna så kan det officiella resultatet bara ha en vinnare. När valmyndigheten gav sina första siffror gav de maktpartiet Georgisk dröm ledningen med lite över hälften av rösterna med 70 procent räknat. Den här siffran är långt ifrån komplett men redan nu har stora delar av oppositionen förkastat den och utlovat massdemonstrationer inom kort.

Uttrycket ”ödesval” har blivit ganska tjatigt samtidigt som Georgien faktiskt står inför ett vägskäl i relationen till EU. Oavsett vad regeringspartiet säger är det tydligt att dess politik satt landet på kollisionskurs med unionen och väst i bredare bemärkelse.

Vilket öde ödesvalet ger återstår att se. Men med båda sidor fast övertygade om att de vunnit, om att motståndarsidan vill förstöra landet och en oro på båda sidor om att segrarna kommer ge sig på förlorarna – regeringspartiet har öppet sagt sig vilja förbjuda oppositionspartier – finns alla ingredienser för ett oroligt, till och med våldsamt, efterspel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.